Conform Bank Austria Creditanstaldt, cresterea concurentei pe piata bancara din Romania ar putea face din CEC o banca "neatractiva"

Privatizarea CEC a fost timp de cateva saptamani subiect de analiza pentru presa si nu numai. Nemultumirea ministrului Vladescu vizavi de ofertele preliminare, dorinta primului-ministru de a vinde CEC pe tiparul BCR si nu in ultimul rand amanarea pe termen nelimitat a depunerii ofertelor au starnit reactii diferite printre specialistii implicati in domeniul financiar-bancar.

Majoritatea sustin ca "batrana doamna" trebuie vanduta cat mai repede, pentru a nu mai consuma inutil banii statului, insa autoritatile par sa agreeze varianta reorganizarii si modernizarii Casei de Economii si Consemnatiuni, pentru a-i creste atractivitatea. BA-CA a dat publicitatii un studiu care evidentiaza faptul ca CEC nu ar putea rezista, fara a fi privatizata, unei piete concurentiale in continua crestere.

Investitorii si-ar putea pierde interesul pentru CEC

Privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni a fost amanata pentru cel putin doi ani, perioada in care CEC ar urma sa fie restructurata - posibil prin vanzarea unor pachete de actiuni catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC), la fel ca in cazul BCR, pentru a deveni mai atractiva pentru investitori.

"Aceasta decizie s-ar putea dovedi una eronata. Interesul investitorilor pentru CEC ar putea sa se reduca mai tarziu, datorita faptului ca gradul de saturatie al sectorului bancar este in crestere", sustin specialistii BA-CA. Mai mult, autorii raportului apreciaza ca, daca reducerea drastica a cotei de piata a CEC, de la 9,8% in 2000 la 4,5% in septembrie 2005 va continua si in viitor, este discutabil daca autoritatile vor obtine un pret peste cel oferit in prezent, in conditiile diminuarii importantei bancii pe piata.

Cum se vede din Austria privatizarea "batranei doamne"

"Euforia generata de succesul privatizarii Bancii Comerciale Romane (BCR), care a generat un pret record de 3,75 miliarde de euro, si de iminenta finalizare a procesului de privatizare a sectorului bancar, nu a durat mult", se arata in raport.

Potrivit analistilor BA-CA, Guvernul a anuntat intentia sa revizuiasca strategia de privatizare a CEC si sa anuleze procesul de privatizare aflat in derulare. "Avand in vedere sumele din privatizarea BCR, autoritatile de la Bucuresti nu au fost satisfacute de ofertele primite pana in prezent pentru CEC, situate in jurul valorii de 300 de milioane de euro. Oficialii romani se asteptau ca pretul de vanzare a CEC sa fie de 500-600 milioane de euro", sustine sursa citata.

Reversul medaliei

"In legatura cu orizontul optim de privatizare, exista doua posibile variante. Cea dintai ar fi privatizarea imediata, ceea ce, din punctul de vedere al atractivitatii CEC, nu ar fi solutia cea mai nimerita", a declarat pentru BankingNews, presedintele Comisiei de buget, finante-banci din Senatul Romaniei, Varujan Vosganian. Astfel, Vosganian vede ca solutie oportuna pentru CEC continuarea procesului de redresare. "Aceasta a doua varianta presupune cateva operatiuni suplimentare. Anume o recapitalizare a CEC (se poate face acest lucru utilizand, de pilda, 200 milioane euro din sumele rezultate din privatizarea BCR) si, eventual, o manevra similara celei realizate la BCR, anume o privatizare intermediara prin intermediul IFC si BERD. Aceste actiuni pot transforma CEC intr-o oferta atractiva", a mai spus Vosganian.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.