Pentru ca motoarele economiei romanesti sa „duduie“, din 18 ianuarie 2005 populatia activa de la noi are la dispozitie 64 de noi ocupatii, care se adauga celor aproape 2.900 existente deja in nomenclatorul Clasificarea Ocupatiilor din Romania.

Ordinul comun al ministrului muncii si al presedintelui Institutului National de Statistica completeaza Clasificarea cu ocupatii din domeniul bancar, carora li se alatura cele din activitatea de leasing: analistul bancar devine analist bancar/societate de leasing (cod 241507), directorul general al unei banci si adjunctul sau vor putea fi si director general, respectiv adjunct al unei societati de leasing (cod 121103), la fel si contabilul sef/directorul financiar banca (cod 121112) sau sefii de birou de banca (cod 121107) ori referentii bancari, care si ei vor deveni si referenti la o societate de leasing (cod 241514).

De asemenea, au fost incluse unsprezece noi ocupatii pentru agricultura. Putem spune, din acest moment, ca avem si noi fermierii nostri: fermier in productia vegetala, in horticultura, in productia animala, dar trebuie sa remarcam faptul ca activitatea de crestere a melcilor a luat suficienta amploare din moment ce a fost necesara introducerea ocupatiei de crescator de melci (cod 221327).

De ce e nevoie de un nomenclator?

Codul Muncii si legislatia in domeniul asigurarilor pentru somaj stabilesc folosirea unor coduri pentru ocupatii in contractele de munca, dar si in alte documente oficiale. Aceste coduri sunt aranjate pe grupe - majore, minore si de baza - in Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR). Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei sustine ca acest normativ reprezinta primul nomenclator unitar al ocupatiilor realizat in Romania, iar elaborarea lui s-a facut cu respectarea standardelor internationale ale Uniunii Europene (ISCO - 88 COM) si ONU (ISCO - 88), tinandu-se cont si de specificul economiei autohtone. In COR gasim cam tot ce le-a dat prin cap romanilor sa faca: analisti in aproape toate domeniile, animatori (de film, sportivi, socio-educativi), antrenori, dar si armurieri. Sunt si 158 de feluri de asistenti. Aveti nevoie de cineva sa stea cu copiii? Puteti angaja fara grija, cu contract in regula, un baby sitter (cod 513302).

In functie de necesitati, se poate incheia contract de munca pentru cei sau cele care se ocupa cu broderia manuala (cod 743601) sau la gherghef (cod 743605), dar si pentru brokeri: broker (intermediar in activitatea financiara si comerciala) - 341901, broker imobiliar (agent imobiliar) - 341301 sau broker valori (cod 341101). Odata cu economia de piata au ajuns la noi cazinourile, care aveau nevoie de crupieri - codul ocupatiei este 714301 -, iar daca va faceati griji pentru cosari, ei pot trece in dreptul ocupatiei lor codul 714301. Si exemplele pot continua.

COR este un document suficient de amplu pentru a include ocupatiile care se pot intalni, mai frecvent sau mai rar, in economia romaneasca. Desi, a-parent, dezvoltarea tehnolo-giei ne-ar putea conduce la ideea ca multe ocupatii au disparut - cum ar fi cele din vechile tipografii, de exemplu zetar, linotip, le regasim in actualul document. Cine vrea sa confectioneze incaltaminte traditionala se poate apuca linistit de treaba si poate angaja fara grija opincari (cod 744206). De cand a fost realizat, in COR s-au adaugat ocupatii, insa nu au fost suficiente motivari pentru a fi indepartate unele dintre acestea.

Cele mai cautate

Potrivit datelor rezultate din declaratiile agentilor economici privind locurile de munca vacante, in evidentele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca sunt inregistrate 19.357 locuri de munca, in saptamana 26 ianuarie-2 februarie 2006. Pentru persoanele cu studii superioare, sunt oferite, in toata tara, 686 locuri de munca. Inginerii sunt favorizati in aceasta saptamana: sunt vacante 276 locuri de munca (inginer mecanic 70, inginer constructii civile, industriale si agricole 28, inginer industrializarea lemnului 25, inginer automatist 10, inginer electrotehnist 8, inginer instalatii pentru constructii 8, inginer electroenergetica 7, inginer retele electrice 7, inginer autovehicule rutiere 6), consilier marketing 23, consilier management 40, consilier juridic 16, cambist 16, analist 15, consilier administratie publica 15, medic medicina generala 11, jurisconsult 8, chimist 7 locuri de munca.

Persoanele cu studii medii si profesionale au la dispozitie 18.671 locuri de munca in toata tara. Principalele ocupatii sunt: muncitori necalificati la intretinere, drumuri, sosele, poduri si baraje 1.599, confectioner-asamblor articole din textile 1.570, muncitori necalificati la ambalarea produselor solide si semisolide 1.261, agent de paza 839, vanzator 466, confectioner tricotaje dupa comanda 299, lacatus mecanic 258, zidar rosar-tencuitor 232, sudor electric 187, fierar betonist 96 locuri de munca.

De asemenea, sunt disponibile locuri de munca pentru alte ocupatii, precum: ospatar 157, croitor 124, bucatar 94, vanzator ziare 53, patiser 65, salubrizor 68, barman 105, femeie de serviciu 101, agent vanzari 95, casier 80, mecanic auto 78, asistent manager 7 locuri de munca.
In 2004, potrivit Institutului National de Statistica, 28,66% din romanii care sustineau ca au un loc de munca lucrau in industrie, 34,91% in agricultura, 11,36% in comert, 5,77% in constructii, 5,47 in transport depozitare si telecomunicatii, 4,85 in invatamant, 4,36 in sanatate si asistenta sociala, 2,79 se ocupau cu tranzactiile imobiliare si alte servicii, iar 1,78 lucrau in hoteluri si restaurante.

Procedura de actualizare a COR

Este stabilita printr-un ordin comun al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei si al presedintelul Institutului National de Statistica (numarul 270/2002). Cei interesati pot depune la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei o documentatie ce trebuie sa contina un memoriu
justificativ care sa cuprinda:

- denumirea ocupatiei, in limba romana, pentru care se face cererea de introducere in COR;
- codul COR pentru grupa de baza, precum si codul ocupatiei propuse a fi inclusa in COR;
- codul CAEN al activitatii economice care presupune introducerea ocupatiei propuse, pentru realizarea concordantei dintre activitate si ocupatie;
- descrierea ocupatiei din care sa rezulte atributii si responsabilitati, cerinte pentru exercitarea ocupatiei, cerinte referitoare la formarea
profesionala, nivelul de instruire;
solicitat pentru practicarea ocupatiei, meserii inrudite din COR;

- adresa din partea ministerului de resort care reglementeaza activitatea in domeniu sau, dupa caz, a asociatiilor profesionale din care sa rezulte acordul acestora pentru reactualizarea COR.
Conform procedurii de actualizare, utilizatorii au in atributii si sesizarea
institutiei care intretine nomenclatorul cu privire la anomaliile aparute si la solutionarea lor.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.