Erste Bank a anuntat, ieri, un pret de subscriere de 45 euro pe actiune la majorarea de capital, volumul total al emisiunii ridicandu-se, astfel, la 2,65 miliarde euro. Operatiunea, derulata pe Bursa de la Viena, este cea mai mare tranzactie derulata vreodata pe pietele de capital din Austria, informeaza un comunicat al bancii. Astfel, capitalul Erste Bank a fost majorat cu 24% (excluzand optiunea pentru actiunile suplimentare), de la 486,3 milioane euro la 604,2 milioane euro.

Potrivit comunicatului, drepturile de preemptiune au fost exercitate in proportie de 60%, iar actiunile asupra carora nu s-a exercitat dreptul de preemptiune au fost suprasubscrise de aproximativ 1,7 ori. Capitalizarea pe piata a bancii va creste de la 11,3 miliarde euro la 13,9 miliarde euro, in urma majorarii de capital, au anuntat reprezentanti ai bancii. Tranzactionarea noilor actiuni pe Bursa din Viena este asteptata sa inceapa astazi, iar stabilizarea in termeni monetari sau de unitati bursiere este asteptata sa intervina in jurul datei de 1 februarie 2006. Banca austriaca va utiliza veniturile obtinute in urma majorarii de capital pentru finantarea achizitiei BCR si pentru consolidarea bazei de capital a bancii Erste.

"Suntem absolut incintati de cererea impresionanta pentru actiunile emise venind atat din partea investotorilor institutionali cat si din partea celor privati. Cred ca succesul inregistrat prin aceasta emisiune vine sa sublinieze increderea investitorilor in perspectivele noastre de crestere si in pozitionarea strategica a Erste Bank", a declarat Andreas Treichl, directorul executiv al Erste Bank.

Pe de alta parte, dizolvarea voluntara sau lichidarea Bancii Comerciale Romane (BCR) este interzisa timp de trei ani de la preluarea sa de Erste Bank AG, fara avizul AVAS si al Bancii Nationale a Romaniei, conform clauzelor din contractul de privatizare publicat ieri de AVAS. Erste Bank are obligatia de a mentine identitatea corporativa a bancii, prin mentinerea denumirii de Banca Comerciala Romna. Listarea sau oferta publica va fi initiata de Erste Bank AG in termen de 36 de luni de la data finalizarii contractului de vanzare - cumparare de actiuni.

Listarea sau oferta publica va fi efectuata sub conditia ca, in nici un moment, in perioada derularii sau ca urmare a acestor operatiuni, participatia Erste Bank la capitalul social al BCR sa nu se diminueze sub 50% plus o actiune. Prin contractul semnat cu AVAS, Erste garanteaza ca fondurile sale nu provin din activitati ilicite conform legii, pentru a nu prejudicia imaginea BCR.

Profitul BCR a trecut de 200 milioane euro in 2005

BCR a obtinut anul trecut un profit net de aproape 750 milioane lei, echivalentul a 205 milioane euro, in crestere cu 19% fata de castigul de 631 milioane lei raportat in 2004, au declarat pentru MEDIAFAX surse din banca. "Castigurile subsidiarelor vor adauga aproximativ 20 de milioane de euro la acest profit", au precizat sursele citate. Activele bancii au urcat pana la 33 miliarde lei, respectiv 9,4 miliarde euro, cu 31% peste totalul activelor de la finele anului 2004. Indicatorii de profitabilitate s-au plasat la 19% (rentabilitatea capitalurilor) si 2,3% (rentabilitatea activelor).


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.