Microsoft a preluat o companie americana pentru un software de management dezvoltat in Romania, folosit de primele cinci banci din SUA, potrivit Mediafax. La aproape trei ani de la tranzactia prin care a cumparat antivirusul de productie romaneasca RAV, Microsoft achizitioneaza inca o companie romaneasca.

Compania furnizoare de software si consultanta IT United Management Technologies Romania a fost cumparata de Microsoft "la pachet" cu compania-mama din Statele Unite, United Management Technologies (UMT), cu sediul in New York.
Scopul tranzactiei: cumpararea unui software de management detinut de compania americana, dar dezvoltat in ultimii 6 ani in exclusivitate de filiala din Romania. Valoarea contractului nu a fost facuta publica de oficialii celor doua companii.

Software-ul (denumit UMT Portfolio Management) este o suita de aplicatii de consultanta in domeniul managementului de portofoliu de proiecte, o activitate superioara - ca nivel al complexitatii - domeniului managementului de proiect.

Aplicatia este utilizata de primele cinci banci din SUA

Printre clientii care folosesc aplicatia dezvoltata in Romania se numara primele cinci banci din Statele Unite, printre care Citigroup si JP Morgan. Valoarea cumulata a portofoliilor de proiecte administrate cu soft-ul UMT depaseste 20 de miliarde de dolari, conform oficialilor companiei.

De ce a fost gigantul Microsoft interesat de acest software? "Microsoft dorea sa se extinda pe domeniul managementului portofoliului de proiecte, iar varianta achizitionarii unei tehnologii existente a fost mai eficienta din punct de vedere economic", a spus Catalin Olteanu, 28 de ani, fostul director general al filialei UMT din Romania. Solutia software dezvoltata aici este cumparata doar de firme mari si foarte mari, a explicat Olteanu.

"Acest tip de software se adreseaza numai top-managementului care are de administrat un conglomerat de proiecte si trebuie sa decida in care si cum anume vrea sa investeasca".

Tranzactia s-a finalizat saptamana trecuta, dupa negocieri care au durat aproape un an. Anuntul a fost facut la finalul saptamanii trecute, la Seattle, de catre Steve Ballmer, directorul executiv al Microsoft.

"Achizitionarea UMT ne va ajuta sa le oferim clientilor servicii avansate pentru managementul portofoliului de proiecte. Combinand solutiile lor cu software-ul si expertiza noastra vom crea si o serie de noi solutii pentru parteneri si clienti", a declarat Ballmer.

Fostul director general al firmei, angajat al Microsoft in Seattle

Conform companiei de analiza a pietei Gartner, UMT este unul dintre liderii pietei pe domeniul sau de activitate, principalul concurent fiind compania americana Prosight. Potrivit celor mai recente date publicate de Ministerul de Finante, UMT Romania a avut o cifra de afaceri de circa 150.000 de euro in anul 2002.

Dupa finalizarea tranzactiei, Olteanu a devenit angajat al Microsoft. El va pleca la Redmond, langa Seattle, unde este sediul central al Microsoft, pentru a sprijini integrarea software-ului in produsele Microsoft.

UMT Romania avea circa 40 de angajati. "O parte semnificativa" dintre acestia va pleca la Redmond pentru a lucra la implementarea noului software, a spus Olteanu, care va coordona aceasta echipa. El a semnat un contract de munca pe perioada nedeterminata cu Microsoft si va emigra in Statele Unite impreuna cu sotia sa.

Software-ul cumparat de Microsoft va iesi pe piata in cateva saptamani si se va numi Microsoft Portfolio Management.

Pretul de vanzare va fi, probabil, similar cu cel al produsului actual al Microsoft (Microsoft Project) - cateva mii de dolari pentru aplicatia care se instaleaza pe server, respectiv cateva sute de dolari pentru aplicatia care se instaleaza pe computerele client, a spus Olteanu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.