Afisarea dobanzii efective a ramas la bunul plac al creditorilor

Noua lege pentru transparenta costurilor creditelor de consum si protectia consumatorilor se dovedeste a fi foarte greu de pus in practica. Bancherii sunt de parere ca publicarea dobanzii anuale efective va aduce doar confuzie in randul consumatorilor. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sustine ca dobanda anuala efectiva (DAE), dobanda care reuneste toate costurile unui credit, trebuie afisata clar in locuri vizibile de catre toate institutiile implicate in procesul de creditare. BNR sustine ca bancile nu trebuie sa afiseze DAE decat in contractul de credit. Efectul acestor "dispute": bancile nu afiseaza dobanda efectiva, iar magazinele o afiseaza doar la birourile de informatii.

O lege care traduce directivele europene nu poate fi aplicata in Romania decat cu multe carente, textul lasand loc la interpretari si, in curand, la numeroase reclamatii ale clientilor care se vor socoti din nou pagubiti. Afisarea costurilor totale ale unui credit de consum ar putea descuraja populatia sa mai cumpere produse in rate, deoarece costurile totale ajung cu 10%-15% mai mari decat dobanzile anuntate de banci pana in prezent. Radu Gratian Ghetea, presedintele ARB, sustine chiar ca publicarea acestei DAE "nu aduce elemente de transparenta, ci produce confuzie la nivelul consumatorului." Afirmatiile acestuia se bazeaza pe un fapt simplu: in cazul unui credit pe termen scurt, DAE este mai mare decat in cazul unui credit pe termen lung, chiar daca la un credit pe cinci ani clientul plateste mult mai multa dobanda decat in cazul unui credit pe un an.

Chiar daca legea promovata de ANPC a dorit sa aduca beneficii consumatorilor si sa-i scuteasca de plata comisioanelor penalizatoare in cazul rambursarii anticipate a creditului, termenii legali de "reducere echitabila" i-a indreptatit pe bancheri sa interpreteze altfel aceasta prevedere. In concluzie, comisioanele raman, iar "reducerea echitabila" este data de faptul ca debitorii nu vor mai plati dobanda pentru suma pe care oricum o ramburseaza bancii in avans. Ramane de vazut la ce constatari vor ajunge BNR si ANPC, care au plecat in control pentru a constata cat de bine este aplicata legea. Daca DAE va fi publicata de toate institutiile de credit, este de asteptat ca, mai devreme sau mai tarziu, bancile sa inceapa sa-si alinieze ofertele de credit pentru a nu-si pierde clientii. O data aliniate aceste oferte, competitia va impune si o ieftinire a costurilor unui credit, care la ora actuala a ajuns declarativ la un nivel inacceptabil


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.