O parte din analistii romani confirma efectele negative ale introducerii cotei unice

Avertismentele analistilor straini in privinta efectelor negative pe care le-ar putea avea asupra economiei romanesti introducerea cotei unice de impozitare sint partial impartasite de o parte din specialistii in economie de la noi. Intr-un comentariu Reuters, o serie de analisti straini sustin ca deciziile de relaxare fiscala adoptate ar putea mari ritmul de crestere economica pina la un nivel greu de tinut sub control.
Ministrul finantelor, Ionut Popescu, spune ca se astepta la critici, dar se declara optimist in ce priveste efectele deciziilor de reducere a fiscalitatii deoarece primul efect vizibil - activitatea Bursei - a dat deja un semnal pozitiv.

La inceputul saptaminii, intr-un comentariu Reuters, o serie de analisti straini au criticat decizia guvernului de la Bucuresti de reducere a impozitelor.
Ei au sustinut ca momentul ales pentru introducerea cotei unice este nepotrivit intrucit coincide cu schimbari importante ale politicilor economice. Analistul Ilie Serbanescu apreciaza drept foarte corecta aceasta opinie, cu conditia ca procentul de crestere economica anuntat - 8% in 2004 - sa fi fost bazat pe o dezvoltare reala a economiei. "In general, nu iei decizii de relaxare fiscala atunci cind economia inregistreaza cresteri inalte", declara Serbanescu.

Relaxarea stimuleaza si mai mult cresterea economica si se ajunge la tensiuni, adauga acesta. "Adica, inainte ca relaxarea sa faca bine economiei, face rau". Serbanescu spune insa ca analiza in privinta Romaniei trebuie facuta in functie de cresterea economica reala, din 2004. "Ei au dreptate, dar pornesc de la o premisa pe jumatate adevarata. Eu nu cred in acel procent de 8% deoarece cresterea economica de anul trecut a fost finantata prin arierate. Companiile au raportat cresteri de activitate, desi nu si-au platit datoriile. A fost o crestere economica nesanatoasa, pe hirtie", a explicat Serbanescu.

Ministrul finantelor se declara optimist

Ministrul finantelor nu este insa de aceeasi parere. Ionut Popescu ne-a spus ieri ca era de asteptat sa apara astfel de critici, asa cum apar si reactii favorabile. "Nu cred ca exista riscul unei cresteri economice scapate de sub control, asa cum nu cred ca momentul introducerii cotei unice a fost nepotrivit. In economie nu este ca in fizica, sa existe un moment T zero, un moment ideal. Este adevarat ca decizia de relaxare fiscala a fost o decizie politica, insa ea are in spate un studiu economic bine documentat", ne-a declarat Popescu. Ministrul admite ca din cauza introducerii cotei unice exista riscul unei inflatii mai mari, dar sustine ca au fost luate deja masuri care ar trebui sa contracareze un astfel de risc.

Relaxarea fiscala, contrabalansata prin cresterea accizelor?

Analistul Aurelian Dochia este de acord ca o crestere economica inalta este periculoasa, desi relaxarea fiscala este de dorit pentru ca inseamna venituri mai mari, mai multe produse pe piata, un nivel de trai mai bun. "O crestere economica da nastere unor riscuri foarte mari, unul dintre cele mai importante fiind, de exemplu, cresterea preturilor", ne-a spus Dochia. "O societate la care ritmul de crestere este mai mare de 10%, de exemplu, are nevoie de mai multe materii prime, de mai multa forta de munca si consuma mai multa energie. Aceste nevoi sint satisfacute de piata, cu costuri mai mari: forta de munca cere sa fie mai bine platita, furnizorii ridica pretul", a explicat analistul.

Toate acestea conduc, in final, la o crestere de preturi. O crestere economica inalta favorizeaza importurile deoarece este putin probabil ca economia autohtona face fata, afectind direct deficitul de balanta comerciala al tarii. Este adevarat ca o crestere economica puternica favorizeaza aprecierea leului, dar importurile duc la un spor de inflatie. Aurelian Dochia nu exclude posibilitatea ca, pentru a tempera cresterea preturilor sau depasirea tintei de inflatie, guvernul sa ia in calcul citeva masuri de "sterilizare", cum ar fi cresterea accizelor sau a TVA: "FMI insista pe niste masuri imediate de reechilibrare a bugetului, inclusiv pe cresterea acestor taxe".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.