Analistii estimeaza, pentru jumatatea anului, un curs al monedei europene de 3,56 lei

Aprecierea monedei nationale este datorata, in prezent, si de perioada in care firmele trebuie sa-si achite datoriile la stat, marindu-se astfel oferta de valuta. Influentele BNR asupra cursurilor au venit in urma sterilizarilor supralichiditatii in lei de pe piata monetara, prin licitatii de certificate de depozit la 3 luni sau depozite cu scadenta la o luna

In lipsa interventiilor BNR in piata valutara, care au incetat incepand cu ultimul trimestru al anului trecut, evolutia cursurilor principalelor valute, euro si dolar, a fost mai "libera".

Efectul liberalizarii contului curent din aprilie trecut, care adusese cursul euro spre pragul de 3,4 lei, unii analistii declarand ca ar putea scadea chiar spre 3,3 lei, s-a atenuat o data cu scaderea substantiala a dobanzilor, care "incantasera" multe fonduri speculative.

Fluctuatiile de curs din aceasta luna au fost cauzate, in principal, de cererea si oferta din piata. Influentele BNR au venit in urma sterilizarilor supralichiditatii in lei de pe piata monetara, prin licitatii de certificate de depozit la 3 luni sau depozite cu scadenta la o luna. Zilele in care au loc astfel de interventii aduc o crestere a ofertei de euro, bancile vanzand pentru a plasa leii la o dobanda constanta, din septembrie, de 7,5%.

Printre factorii care nu au legatura cu BNR se afla perioadele in care firmele trebuie sa isi achite datoriile la bugetul de stat, marindu-si astfel oferta de valuta, ceea ce provoaca o apreciere a leului. La cresterea monedei nationale contribuie si perioadele in care se formeaza rezervele lunare ale bancilor, care nu mai sunt interesate de euro, preferand mai mult segmentul monetar, in special cel al dobanzilor over night. Asa se intampla in aceste zile, cand de la un nivel de 1 - 3% dobanzile la o zi au urcat spre 5 - 6%.

Pentru perioada urmatoare euro va intalni un puternic prag la 3,62 lei, nivel care ar putea fi depasit in februarie sau martie, pana la finele lui ianuarie fiind greu de crezut ca el ar putea fi trecut. Nu trebuie uitat ca o apreciere substantiala a leului ar mari si mai mult importurile, implicit deficitul comercial, care a ajuns in noiembrie trecut la 7 miliarde euro. Pentru jumatatea anului, surse din piata indica un curs mediu de 3,56 lei, el putand scadea in partea a doua spre 3,5 lei, nivel mediu care s-ar putea mentine pana in decembrie. Desigur ca vor putea aparea fluctuatii conjuncturale mai mari care sa aduca euro chiar spre 3,4 lei.

Pragul de 3,62 lei este luat in calcul si de investitorii din piata la termen de la Sibiu, care tranzactioneaza, de mai bine de o saptamana, raportul euro/dolar la acest nivel, atat pentru scadenta martie, cat si pentru iunie. Dolarul va cunoaste o scadere mai mare, pragul de 3,1 lei devenind un prag prea indepartat pentru el. La aceasta evolutie va contribui in principal situatia geopolitica, in special cea legata de Iran, care ar putea aduce o majorare substantiala a preturilor la materiile prime energetice.

De asemenea, stoparea majorarii dobanzilor de catre Rezerva Federala americana, principalul motiv al aprecierii dolarului de anul trecut, va avea efecte negative asupra bancnotei verzi. In acelasi timp, oficialii Bancii Centrale Europene au facut declaratii cu privire la necesitatea unor majorari ale ratei dobanzii de referinta pentru a impiedica cresterea pretului petrolului si a inflatiei.

In aceste conditii, dolarul s-ar putea plafona in jurul valorii de 2,9 lei, avand in vedere posibilitatea ca paritatea sa urce spre pragul de 1,25 dolari, de la 1,23 dolari in prezent.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.