Persoanele care au pornit o mica afacere si cei care vor sa puna bazele unei intreprinderi mici si mijlocii pot accesa microcredite de pina la 12.000 de dolari

Micii intreprinzatori care au propria firma, cu maximum 15 salariati, cit si orice persoana fizica care are o idee buna de afacere pot accesa microcredite de la 1.000 pina la 12.000 de dolari, cu o dobinda de 9,5% si o perioada de rambursare in lei de pina la 36 de luni. Conditia de baza pentru accesarea unui astfel de credit este desfasurarea de activitati care sa aduca venit, fiind excluse creditele imobiliare sau pentru consum. Micii afaceristi trebuie sa fie persoane fizice sau juridice autorizate sa desfasoare activitati comerciale sau, pentru novici, sa vina cu un plan viabil de afacere, pentru care au nevoie de finantare.

Proiectul Ministerului Muncii de sprijinire a micilor afaceristi este mai vechi, din 2001, cind s-a contractat un imprumut de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare. Insa "pe vremea PSD nu s-a facut nimic pentru a-l pune in practica", a spus Silviu Bian, presedintele ANOFM.

Abia anul trecut s-a reluat proiectul, iar in urma licitatiei internationale, ONG-ul "Centrul pentru Dezvoltare Economica" (CDE) a cistigat caietul de sarcini pentru investirea si alocarea microcreditelor in sapte regiuni: Bucuresti, Iasi, Alba-Iulia, Resita, Constanta, Baia-Mare si Ploiesti. Pentru fiecare regiune s-a alocat peste un milion de dolari. Desi perioada de acordare a creditelor abia a inceput in ianuarie, exista afaceristi interesati. "Deja avem aprobate credite in valoare de 120.000 de dolari, majoritatea in zona rurala, pentru zootehnie in principal", a spus Mircea Onita, directorul general CDE.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.