Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a scazut, ieri, in premiera, ca efect al evenimentelor ce petrec la nivel economic, in Romania, dupa decizia de sistare a activitatii unor companii care produc sau folosesc gazele naturale ca materie prima. "A fost agitatie si toata piata a scazut, mai putin SNP si RRC, care cu inchis la cotatii putin in sus, scaderea cea mai mare fiind pentru SIF-uri, care au tras piata in jos pentru ca multi investitori si-au marcat profiturile si actiunile acestor societati financiare au inceput sa cada", a declarat, ieri, pentru "Averea", Adrian Caramiha, broker al SSIF Eastern Securities.

Cea mai severa corectie a fost cea suferita, tot ieri, de actiunile celor cinci SIF, care au pierdut 3,22%, dupa scaderile produse saptamana trecuta pe care nu reusisera sa le recupereze, semn ca investitorii importanti sunt, deocamdata, in asteptarea publicarii contractului de privatizare al BCR. Efectul general asupra actiunilor listate la BVB a fost o scadere cu 0,43%, volumul tranzactiilor fiind de doar 47,874 milioane lei noi (13,171 milioane euro).

Mihai Piscan, broker al SSIF Intercapital Invest, a declarat, ieri, pentru "Averea" ca Bursa a avut un "debut timid in aceasta saptamana, singurii emitenti care au salvat evolutia indicelui BET - ce a atins un nou maxim istoric - fiind cele doua reprezentante lichide ale sectorului petrolier, Rompetrol Rafinare Constanta si Petrom, interesul pentru aceste sector fiind tot mai ridicat, prin prisma cresterii preturilor pe plan mondial ale barilului, acestea fiind si singurele blue-chips-uri ce au incheiat sedinta pe plus".

Practic, actiunile SNP au crescut cu 0,81%, pana la un pret de inchidere de 6.250 lei/titlu, in timp ce RRC, cu tranzactii de peste 7 milioane lei noi care au plasat-o in Top 5, a castigat 0,88%, pretul atingand la inchidere 1.150 lei/ actiune. "Rompetrol Rafinare Constanta a fost cel mai lichid emitent al sedintei curente, anuntul incheierii tranzactiei de preluare a distribuitorului francez Dyneff determinand schimbarea in piata a unui numar de peste 60,7 milioane de actiuni, pretul de inchidere aratand o crestere de 0,115 lei/actiune, fiind cu un pas peste cel din finalul saptamanii", spune Mihai Piscan.

In acelasi timp, o noua audiere in Dosarul Petromidia, pentru presedintele Dinu Patriciu, a influentat evolutia pietei, dar efectul a fost atenuat de anuntul finalizarii tranzactiei de preluare a Grupului Dyneff. "In vanzare sunt prezente foarte multe ordine mari pentru RRC in zona pretului curent al pietei si va fi necesar un efort destul de important pentru cumparatori daca doresc sa urce pretul", considera Mihai Piscan.

In schimb, Adrian Caramiha spune: "Rompetrol este la acelasi pret de acum un, dar cu specificatia ca in acest timp compania nu a stat pe loc si rezultatele financiare comunicate ar trebui sa evidentieze, in mod cer, o alta cotatie, superioara, dupa audierile de astazi s-a vazut ca a rezistat si chiar a crescut usor, probabil va mai dura pana vor atinge valoarea reala".

Reprezentantele sectorului petrolier se vor mentine in centrul atentiei in perioada urmatoare si in paralel, se mentine volatilitatea titlurilor celor cinci SIF-uri.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.