Scaderea dobanzilor bancare si expansiunea Bursei a deteriorat pozitia fondurilor mutuale cu profil monetar, construite exclusiv pe plasamente in banci, care au pierdut anul trecut un sfert (25,1%) din cota de piata, arata statisticile oficiale. Fondurile mutuale monetare controlau la finalul lui 2005 31,85% din piata, fata de 57% cat detineau in 2004.

"Intrucat piata monetara a cunoscut o depreciere, populatia s-a orientat catre ofertele alternative care ofereau randamente superioare si anume fondurile deschise si cele de actiuni", a declarat pentru "Averea" Radu Hanga, directorul BT Assest Management. Randamentul fondurilor monetare in 2005 a fost descrescator, urmand fidel evolutia dobanzilor bancare. In decembrie, randamentul atingea 0,3%, iar randamentul mediu pe 2005 a fost de numai 6,3%, oarecum egal cu dobanda anuala la depozitele bancare.

"Randamentele fondurilor monetare au scazut, ceea ce s-a vazut si la nivelul perfomantelor. Cauzele au fost reducerea nivelului dobanzilor la depozitele bancare si performanta mai mare a plasamentelor la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), in 2005. Astfel, s-a creat o diferenta majora de castiguri potentiale si populatia a inceput sa isi plaseze economiile in fondurile de actiuni si cele diversificate", sustine Florin Dolea, directorul executiv al CCAIB Asset Management.

O parte din piata a fost cucerita de fondurile diversificate, cu portofolii care contin atat actiuni, cat si plasamente in depozite bancare si titluri de stat. Ele detineau, la finalul anului trecut 31,91% din piata fondurilor, ceea ce reprezinta 108,218 milioane lei noi active nete. Diferenta dintre cele doua tipuri este numai de 206.000 lei noi, insa specialistii se asteapta la o dezvoltare puternica a fondurilor diversificate si cele de actiuni in 2006. "In conditiile, in care dobanda continua sa scada, populatia, impulsionata si de performantele mai mari ale BVB se reorienteaza, catre fondurile de diversificare si de actiuni. Ne asteptam ca anul acesta plasamentele in fonduri sa creasca cu 20-30%, ca volum", a adaugat Florin Dolea.

"Profilul investitorilor romani se apropie foarte mult de caracteristicile, structura portofoliilor si nivelul de risc asociat fondurilor diversificate; prin urmare, acestea vor fi, probabil, segmentul cel mai dinamic din piata fondurilor deschise (OPCVM) atat in ceea ce priveste activele, cat si numarul de investitori", ne-a declarat Dan Nicu, presedintele Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).

Fondurile cu plasamente in obligatiuni au controlat doar14,9%, cunoscand o crestere de doar 2,8%, lentoare datorata atat numarului mic de emisiuni de bonduri corporative, cat si dobanzilor mici oferite. Cea mai mare crestere (12,4%) in preferintele investitorilor au avut-o fondurile cu plasamente in actiuni, care au ocupat, in 2005, doar locul al treilea in piata, cu 21,31% din activele acesteia. Intrarile de bani in fondurile mutuale cu plasamente in actiuni au fost de 9,005 milioane lei noi, cu mai mult de 50% fata de 2004.

Fondurile cu plasamente in actiuni listate au avut in 2005 cel mai bun randament mediu, de 35,7%. Evolutia negativa a pietei monetare din cea de a doua parte a anului, a atras si mai multi investitori. De exemplu, investitorii in fondul BT Maxim, s-au inmultit in decembrie cu 57,3% iar banii din pusculita fondului au crescut cu 2,4% a fondului.

Exista deocamdata, un singur fond mutual cu investitii pe pietele europene, Europa Obligatiuni, gestionat de CCAIB Asset Management. "Principalul atu al acestor fonduri consta in independenta fata de conjunctura romaneasca, acestea oferind o mai mare siguranta indusa de stabilitatea pietei europene", spun analistii.

In 2006, este previzibila o continuare a cresterii fondurilor mutuale, "datorita aparitiei unor produse noi si a unor operatori noi", a spus Dan Nicu. In opinia sa, "in 2006, piata fondurilor deschise (OPCVM) va inregistra cresteri mai dinamice decat in anul 2005, in special pe segmentul fondurilor diversificate".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.