Anul trecut, de teama unor miscari de capitaluri speculative, care ar fi dat peste cap cursul de schimb, BNR a fortat scaderi de dobinzi. Bancile au reactionat peste asteptari si au dus dobinzile la depozite sub inflatie. Acum a inceput, timid, miscarea inversa.

Lipsa de interes a bancilor comerciale pentru a atrage banii de la populatie s-a manifestat din plin in 2005. Confruntati cu lei in exces, bancherii comerciali s-au multumit sa arunce vina pe BNR pentru faptul ca dobinzile la depozite nu mai acopera inflatia. Consecintele unei asemenea politici sint usor de banuit. Pentru ca a pune banii in banca echivaleaza cu o pierdere in raport cu cresterea preturilor, oamenii se orienteaza mai degraba spre variante alternative, precum fondurile de investitii sau bursa. Cum insa nu multi romani sint atrasi de riscul aferent unor astfel de plasamente, banii in plus se duc in consum, alimentind presiuni inflationiste.

Posibila inflatie de 5% in 2006

Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a anuntat la conferinta Euromoney, care a avut loc recent, la Viena, ca tinta de inflatie pentru anul 2006 ramine deocamdata cea stabilita, adica de 5% plus-minus un punct procentual. Majoritatea analistilor economici, dar si reprezentantii bancilor comerciale, considera o astfel de tinta ca fiind super-ambitioasa. Una dintre metodele prin care Banca Nationala ar putea transmite bancilor un semnal de crestere a dobinzilor la depozite este rata de politica monetara, adica dobinda platita de Banca Centrala pentru resursele atrase de la banci.

Cristian Popa a avertizat insa ca exista si riscul, daca dobinzile sint excesiv de mari, ca acestea sa debuseze fie intr-o stimulare a creditului in valuta, cu consecinte asupra imprumuturilor si presiunilor inflationiste, fie intr-o atragere de influxiuni de capital potential speculativ, ceea ce maximizeaza lichiditatea si asa excesiva in piata. Analistul-sef al ABN Amro, Radu Craciun, considera ca, pentru a avea sanse de atingere a obiectivului, BNR ar trebui sa majoreze dobinda de referinta, care este acum de 7,5%. Consiliul de Administratie al BNR se va intilni in scurt timp pentru a lua in discutie tinta de inflatie si pe anul 2007. Pe 8 februarie, BNR va prezenta un nou raport asupra inflatiei si tot atunci se va contura si traiectoria de dezinflatie pe termen mediu.

Bancherii incep sa se uite la lei

In asteptarea deciziilor BNR, bancile comerciale dau semne de dezmortire a dobinzilor la depozite, care au crescut usor de la inceputul anului. BRD a decis sa plateasca cu pina la doua puncte procentuale mai mult pentru banii depusi in conturile de economii, inclusiv pentru avansul depus pentru constructii de locuinte si pentru cumparari de autoturisme. Alpha Bank ofera celor care-si depun banii in conturile sale dobinzi si mai mari, care ajung la 7,25 la suta - la depunerile pe an, in vreme ce ING a dublat, la rindul sau, dobinzile, ajungind tot la 5 %. BCR si CEC ofera dobinzi ce ajung la 7,5 la suta la depunerile pe un an - dobinda egala cu nivelul dobinzii de referinta practicata de BNR.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.