Compania americana Smithfield va investi in Romania 850 milioane dolari in urmatorii cinci ani, a anuntat Richard J.M. Poulson, vicepresedinte executiv, Smithfield Foods, dupa o intalnire cu premierul Calin Popescu Tariceanu. Oficialul Smithfield a subliniat ca tara noastra este principala tinta de investitii pentru aceasta perioada. "Angajamentul Smithfield Foods, Inc fata de Romania este unul substantial si de durata", a evidentiat Richard JM Poulson.

Acesta a confirmat angajamentul companiei de a reinvesti in Romania 100% din profiturile obtinute de operatiunile romanesti in urmatorii zece ani.

Smithfield Foods, Inc. cu sediul in Virginia, Statele Unite, si-a inceput activitatea in 1936 ca procesator de carne regional. Din 1999, compania americana are 750.000 de scroafe selectate F1, ce reprezinta o productie anuala de peste 14 milioane porci de abator. In prezent, compania este cel mai mare crescator de porci si procesator de carne de porc din lume, cu vanzari anuale de 11,6 miliarde dolari si vanzari internationale de 1 miliard dolari.

Investitiile Smithfield in Romania depasesc in prezent 200 milioane dolari si se estimeaza ca acestea vor atinge 275 milioane dolari pana la sfarsitul anului 2006. Prima investitie a Smithfield in Romania a fost facuta in luna martie 2004, cand a cumparat pachetul majoritar de actiuni al Agrotorvis SRL, proprietarul fostului combinat de prelucrare a carnii de porc Comtim din Timisoara.

Smithfield a achizitionat, de asemenea, o participatie de 50% in Agroalim Distribution, companie de logistica si de distributie alimentara cu sediul in Bucuresti, precum si o participatie de 50% in Frigorifer, un depozit frigorific cu o capacitate de 16.000 de tone cu sediul in Tulcea.

Potrivit estimarilor, Smithfield Romania va avea peste 4.000 de angajati in 2011. Modelul de afaceri al companiei Smithfield include parteneriate pe termen lung cu fermierii locali, care vor participa la cresterea economica in zonele agricole din judetele Timis, Arad si Bihor.

Pentru serviciile fermierilor se prevad plati anuale de peste 55 milioane dolari. Smithfield a anuntat ca in momentul de fata lucreaza cu doi parteneri financiari cheie in vederea dezvoltarii unei platforme financiare independente care sa fie utilizata de catre fermierii aflati sub contract cu compania.

Investitiile Smithfield Romania constau in doua companii gestionate separat: Noul Comtim, care va opera ferme de productie a porcinelor destinate procesarii si Smithfield Procesare, care va produce si va comercializa produse din carne de porc, atat pe piata interna, cat si la export. De mentionat ca procesatorii romani de preparate din porc sunt nevoiti sa apeleze la import pentru mai mult de 50% din productia lor.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.