Sase banci comerciale din randul celor mai mari zece din Romania au cazut de acord cu firma Creditlink sa ii ofere comisioane pentru fiecare nou client si credit adus. Noul broker de credite bancare ajuta si pe cei cu credite scumpe sa si le lichideze prin contractarea unor imprumuturi noi, evident, cu dobanzi mai mici decat cele contractate in urma cu cativa ani. Creditlink a fost infiintata anul trecut de britanicul Martin Stobbs, cel care a creat si firma de leasing de succes Motoractive, aflata acum 80% in protofoliul Fondului Romano- American de Investitii si gata de a fi vanduta pentru cateva zeci de milioane de euro bancii spaniole Caja de Madrid.

In Marea Britanie, 60% din creditele ipotecare sunt luate cu ajutorul brokerilor, sustine Martin Stobbs, managing director al Creditlink. Cu ajutorul a astfel de firme bancile pot muta procente bune din cota de piata in propriul portofoliu, drept pentru care bancile sunt gata sa plateasca comisioane, preluand astfel sarcina de plata a clientilor.

Stobbs sustine ca noua firma de brokeraj bancar Creditlink, creata cu un capital de 25.000 euro se va extinde la nivel national pana la sfarsitul anului, largind si sfera serviciilor oferite. In prezent Stobbs investeste in principal in pregatirea consilierilor proprii in domeniul creditelor ipotecare si imobiliare si a celor pentru nevoi personale, intrucat pe piata nu exista agenti cu o pregatire temeinica in acest sens. Din acest motiv, Creditlink se va extinde doar prin forte proprii, si nu prin intermediul unor retele de call-center ale caror angajati nu dispun de pregatirea necesara.

"Noi luam decizii in locul clientului. Acesta nu trebuie sa mai mearga la banca, il ajutam sa intocmeasca dosarul necesar creditarii si ii spunem, in cazul in care are deja un imprumut scump, daca e mai bine sa ia un nou credit, sau sa astepte pana la perioada scadentei in cazul clauzelor ce prevad comisioane mari pentru rambursarea anticipata a unui imprumut bancar", spune Stobbs.

"Ieri am ajutat un client sa-si refinanteze creditul vechi de 15.000 lei noi si sa reduca astfel costurile cu 200 lei noi lunar. Diferentele intre creditele imobiliare sau de nevoi personale sunt mari, atat in ceea ce priveste dobanzile si comisioanele sau scadentele, cat si modul de acordare a acestora. In loc sa mearga la sase banci, clientul se rezuma in a veni la noi", spune Stobbs. "In cazul anumitor credite, putem chiar negocia usor anumite costuri cu banca. In plus, clientii nu platesc nimic, bancile fiind cele care ne ofera comision pentru fiecare nou client. Pentru Romania, unde salariile sunt mici, chiar si economisirea a 50 de euro lunar e importanta".

Anul trecut au aparut pe piata primii brokeri de servicii bancare si primii reprezentanti bancari. Diferenta dintre cele doua servicii consta in faptul ca brokerii nu au un sediu bancar si intermediaza contracte de credit ale mai multor banci, in timp ce reprezentantii sunt restrictionati atat de exlusivitatea unei banci, cat si de investitia initiala intr-un sediu similar cu cel al bancii. Desi principiile de functionare sunt aceleasi, brokerii consiliaza gratis potentialii clienti, deplasandu-se la domiciliul acestora, in timp ce reprezentantii bancari - asteapta clientii la sediul propriu.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.