Incertitudinea guvernului cu privire la amanarea privatizarii CEC in plin proces de vanzare, va duce la o pierdere a credibilitatii Executivului, sustin oficiali ai Raiffeisen Bank, una din bancile aflate in competitie. "Prin faptul ca spune azi ca va vinde CEC, iar maine se razgandeste, guvernul pierde din credibilitatea pe care a capatat-o pe plan mondial", ne-a declarat ieri James Stewart, vicepresedinte Raiffeisen Bank Romania.

Tariceanu (foto) a dat de inteles ieri ca analizeaza posibilitatea modificarii strategiei de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) pe baza formulei utilizate in cazul vanzarii Bancii Comerciale Romane (BCR), cu amanarea momentului la care pachetul majoritar de actiuni va fi vandut unui investitor strategic. Pretextul invocat in favoarea amanarii privatizarii ar fi pretul cu putin peste 300 de milioane de euro. "Pretul oferit de unele banci a fost cu mult mai mare decat aceasta suma", sustin surse din mediul bancar.

Oficiali ai mai multor banci aflate in cursa de privatizare CEC, precum BancPost (subsidiara EFG Eurobank Ergasias) sau Dexia, au declarat pentru "Averea" ca amanarea privatizarii ar constitui o dezamagire. Ieri si oficialii Raiffeisen au prezentat o pozitie oficiala similara.

"CEC reprezinta doar o alternativa in strategia noastra de dezvoltare pe piata romaneasca. Daca privatizarea nu are loc, acest fapt ne-ar dezamagi foarte tare", spune James Stewart. "Bancile care au fost privatizate au un management eficient. Este demonstrat pe plan mondial ca bancile conduse de stat nu sunt eficiente. In plus, noi suntem gata sa cheltuim zeci de milioane de euro pentru dezvoltarea CEC, asa cum am facut-o deja si la Raiffeisen (dupa achizitionarea Bancii Agricole) Ne interbam daca si guvernul este gata sa investeasca cateva zeci de milioane de euro in dezvoltarea CEC", a mai spus Stewart.

Ieri premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca este analizata varianta ca privatizarea CEC sa se deruleze pe baza strategiei folosite in cazul BCR, unde in lipsa unor oferte acceptabile s-a decis ca procesul sa inceapa prin cedarea unor pachete de actiuni catre Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC).

"Lucram la un plan de afaceri pana in 2008, pornind de la diferite asumtii, dar ignorand intr-o anumita masura daca se face privatizarea", a declarat pentru Mediafax miercuri presedintele CEC, Eugen Radulescu. "Guvernul trebuie sa inteleaga ca mai exista si alte alternative de dezvoltare pe piata decat CEC, si ca este mai bine sa vinzi atunci cand cineva chiar este interesat de ceva ce este de vanzare", spune Stewart. "Faptul ca nu se mai vinde CEC nu ne va afecta cu ceva strategia de dezvoltare, ne vom indrepta atentia catre alta alternativa", spune vicepresedintele Raiffeisen. Stewart sustine, alaturi de analisti ai pietei, ca in conditiile actualului sistem informatic, CEC nu poate fi in stare sa administerze eficient o eventuala explozie a portofoliului de credite.

Totodata, CEC se numara printre putinele banci din tara care ofera credite cu dobanzi situate foarte aproape de nivelul inflatiei - lucru riscant pentru profiturile ulterioare. "Guvernul trebuie sa inteleaga ca e mai bine sa vanda CEC mai devreme, mai bine decat mai tarziu", a intarit oficialul Raiffessen. Pe lista de investitori interesati de preluarea CEC au mai ramas National Bank of Greece, Monte dei Paschi di Siena, Dexia Bank, EFG Eurobank, OTP Bank si Raiffeisen, intrucat Erste a castigat deja BCR, si nu va mai avea o oferta competitiva.

Calin Popescu Tariceanu, seful Guvernului a aratat ieri ca modificarea structurii de actionariat la BCR si cooptarea reprezentantilor BERD si IFC la managementul bancii au permis aplicarea unui program de investitii performant si cu condus la oferte mult mai mari din partea investitorilor, comparativ cu momentul la care a inceput procesul de privatizare. "S-ar putea sa fie interesant si pentru CEC sa folosim o astfel de formula. Trebuie sa vedem ce este mai interesant si sa analizam foarte serios: sa acceptam sa vin-dem CEC acum, la cat ofera piata, sau sa mergem pe o formula de genul celei aplicate la BCR", a spus Tariceanu.

El a precizat ca varianta este analizata doar "in principiu", fara ca o decizie sa fi fost adoptata, si nu a exclus posibilitatea ca, in final, banca sa fie privatizata in etapa actuala cu un investitor strategic, avand in vedere ca un eventual program de investitii aplicat pe aceasta formula ar putea, totusi, sa nu influenteze valoarea Casei de Economii si Consemnatiuni. "In prezent, la comisia de privatizare se continua munca pentru vanzarea CEC", a adaugat premierul.

UNPR vrea sa cumpere CEC

Uniunea Nationala a Patronatului Roman doreste achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al CEC, fiind dispusa sa faca o oferta concreta Guvernului Romaniei. UNPR solicita o intalnire bilaterala cu reprezentantii Executivului si BNR pentru a prezenta oferta patronatului si pentru a discuta potentialul unor oferte venite din partea investitorilor romani. "UNPR doreste pastrarea capitalului autohton in sistemul bancar romanesc, iar CEC este ultima sansa a Romaniei pentru a putea realiza acest lucru. Membrii UNPR au forta financiara si capacitatea organizationala de a sustine un plan investitional comparabil cu oricare alt consortiu international", a declarat Marian Petre Milut, presedintele UNPR.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.