In timp ce toata lumea da 16%, cazinourile platesc impozit pe venit de 5%. Finantele n-au reusit sa le arate pina acum modul in care se calculeaza aceste venituri, asa ca fiecare plateste mai mult sau mai putin, in functie de curajul contabilului

Proprietarii de cazinouri profita de lipsa de reactie a Finantelor si isi calculeaza impozitele de platit in functie de "curajul" contabililor.

Potrivit Codului fiscal, agentii care desfasoara activitati de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor sau pariurilor sportive la care impozitul pe profit este mai mic decit 5% din veniturile respective sint obligati la plata unui impozit de 5% aplicat veniturilor realizate.

"Nu avem nimic impotriva acestui impozit. Doar ca Finantele nu ne-au definit venitul care se impoziteaza. Unii dintre noi calculeaza toate veniturile, altii scad din ele cistigurile clientilor. Fiecare cum il taie capul. Sau in functie de curajul contabilului. Am solicitat de multe ori Finantelor sa ne clarifice aceasta problema, dar ne-au trimis tot felul de trimiteri la nu stiu ce legi, in stilul lor caracteristic", ne-a declarat Sorin Constantinescu, reprezentantul Asociatiei Organizatorilor de Cazinouri din Romania.

Se ia in discutie numai impozitul pe venituri, pentru ca pe profit abia daca merg trei cazinouri. Din cauza cheltuielilor prea mari si a taxelor exagerate, spun reprezentantii din domeniu. In Romania functioneaza legal 21 de cazinouri (dintre care 13 in Bucuresti), comparativ cu Ungaria, unde sint doar trei cazinouri.

Datorii de 8 milioane de dolari

In scriptele Ministerului Finantelor Publice, datoria cazinourilor verificate de stat se ridica la peste 250 de miliarde de lei, circa opt milioane de dolari.

In toamna, sectorul a fost zguduit puternic de o ofensiva a Fiscului. Seful ANAF, Sebastian Bodu, argumenta atunci ca ,,prea mult au stat linistiti proprietarii de cazinouri".

"Toate obligatiile fiscale ale cazinourilor sint achitate la zi, iar controalele trimise in valuri in ultimele luni de Garda Financiara nu au reusit sa gaseasca decit nereguli minore, care nu justifica in nici un caz asemenea masuri drastice", se plingea asociatia de profil anul trecut.

Controalele s-au lasat atunci cu sechestre si cu sigilii pe usile cazinourilor, printre ele aflindu-se si Palace Hilton, condus de Sorin Constantinescu. Locatiile au intrat insa la scurt timp in functiune, principalul rezultat al controalelor fiind o serie de procese intre stat si cazinouri.

Actiunea declansata de Bodu nu a fost prima de acest fel. In 2002, Garda Financiara a blocat conturile a opt cazinouri din Bucuresti, pe motiv ca nu ar fi platit taxa prevazuta de 10%. Atunci, organizatorii de cazinouri i-au acuzat pe controlori ca fac jocurile altor proprietari de cazinouri, care ar vrea sa instituie monopol pe piata.

Cele mai multe cazinouri au fost infiintate in perioada 1992-1994. Bucuresti era atunci capitala cu cele mai multe cazinouri din Europa, dupa Monaco.

Numarul lor s-a redus drastic in ultimii ani din cauza inaspririi fiscalitatii in domeniu. Cu toate acestea, in Romania mai exista, pe linga Loteria Romana, peste 200 de societati comerciale care au ca obiect de activitate jocurile de noroc.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.