Comisia de privatizare asteapta un plan de afaceri din partea bancii, prin care sa demonstreze ca aceasta se poate dezvolta in continuare sub tutela statului. Sumele oferite ramin derizorii fata de valoarea CEC.

Privatizarea CEC ar putea fi aminata cu doi ani daca planul de afaceri solicitat conducerii bancii va convinge comisia de privatizare ca restructurarea si dezvoltarea institutiei de credit sint posibile si fara atragerea unui investitor strategic, au declarat surse din Ministerul Finantelor.

Potrivit surselor citate, Comisia de privatizare se va intruni saptamina viitoare, cind conducerea CEC va prezenta o strategie pentru urmatorii doi ani, fara sa ia in considerare privatizarea bancii.

"Lucram la un plan de afaceri pina in 2008, pornind de la diferite asumtii, dar ignorind intr-o anumita masura daca se face privatizarea", a confirmat presedintele CEC, Eugen Radulescu.

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, presedintele Comisiei de privatizare, a fost cel care a lansat ideea pastrarii CEC la stat, nemultumit fiind de ofertele pe care le-au facut bancile externe antrenate in privatizarea CEC.

Oferte sub asteptari

Investitorii interesati de preluarea CEC sint National Bank of Greece, Monte dei Paschi di Siena, Dexia Bank, EFG Eurobank, OTP Bank si Raiffeisen.

Surse din piata spun ca ofertele initiale ale acestor banci n-au depasit 300 de milioane de euro, in vreme ce banca este evaluata la 900 de milioane de euro. CEC a incheiat anul trecut cu un profit de aproximativ 2 milioane de euro si o cota de piata in functie de active de 4,3 - 4,4%.

Tinta de proportii

Pentru acest an, banca si-a programat investitii de 100 de milioane de lei si are ca tinta un profit net de 10 -15 milioane de euro. Principalele directii investitionale sint reprezentate de sistemul IT si de pregatirea personalului. CEC are 1.400 de agentii in toata tara, iar numarul angajatilor este programat sa se reduca in acest an cu pina la 1.000 de salariati. De asemenea, strategia pe 2006 prevede recistigarea cotei de piata, fiind vizata depasirea pragului de 5% din totalul activelor din sistemul bancar pina la finele anului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.