Jocurile pe telefonul mobil devin din ce in ce mai populare in Romania. Anul trecut s-au descarcat sute de mii de jocuri. Se asteapta ca apetitul pentru aceasta modalitate de distractie sa creasca dupa ce si la noi vor aparea jocurile cu optiune multiplayer

Lupta telefonului mobil cu PC-ul continua. Dupa ce pentru folosirea e-mailului sau a conectarii la Internet nu mai este necesar un calculator sau un laptop, producatorii de jocuri ataca in forta si piata telefoanelor mobile. Titluri celebre precum Prince of Persia sau Splinter Cell pot fi deja jucate pe telefonul mobil. "Telefoanele cu suport Java au aparut pe la jumatatea anului 2002 si atunci si cererea de jocuri a venit natural", spune Paul Friciu, director Gameloft Romania. In scurt timp, acestea au devenit foarte populare, iar pretul rezonabil, intre 1 si 4 dolari, in functie de jocul descarcat, a facut ca multi dintre romani sa le aleaga pentru a-si umple timpul liber.

Crestere de 300%

Cresterea apetitului clientilor operatorilor de telefonie mobila este simtita atit de catre aceste companii, cit si de producatorii de jocuri. "In 2005 s-a inregistrat o crestere spectaculoasa fata de 2004, numarul jocurilor descarcate fiind de trei ori mai mare", spune Oana Comanescu, senior product manager Orange. Cresterea ofertei a determinat si o evolutie ascendenta a numarului de descarcari. "Peste 700 de jocuri pot fi descarcate din portalul Play. Pe parcursul anului 2005 s-au descarcat peste 150.000 de jocuri, iar cele mai atractive pentru clientii nostri au fost cele din categoriile sport, aventura si actiune", spune Iulia Oancea, Manager, Consumer VAS, Connex Vodafone. Cei de la Gameloft Romania spun ca in 2002 aveau 2-3 jocuri pentru celular, iar acum au peste 50.

Inevitabilul multiplayer

Cum jocurile multiplayer pentru PC au devenit foarte populare, s-a ales deja aceasta varianta si pentru telefoanele mobile. "Partea de multiplayer deja exista in alte tari, cum ar fi SUA", spune Paul Friciu. In prezent, aceasta este disponibila mai ales pentru jocurile a caror desfasurare este mai lenta, precum sahul, iar pentru altele exista posibilitatea de a trimite scorul si de a concura in acest fel cu alti jucatori.

Paul Friciu spune ca s-au realizat optiuni multiplayer pentru un joc cu curse de masini. Insa, in viitor, vor aparea variante multiplayer si pentru alte categorii de jocuri. In ceea ce priveste Romania, posesorii de telefoane mobile nu vor mai avea mult de asteptat pina cind vor putea sa concureze pe celular cu colegul de birou sau de banca. Se apreciaza ca in aproximativ un an jocurile multiplayer se vor descarca si pe telefoanele mobile autohtone.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.