Cumparatorii au luat, ieri, cu asalt Bursa de Valori Bucuresti (BVB), intr-o sedinta care a debutat "in forta", "pe verde" si s-a inchis cu o crestere generala a preturilor actiunilor de 2%. "Ordinele de cumparare lansate in piata au dus toti indicii la maxime istorice, preferatele investitorilor fiind societatile din domeniul financiar-bancar", ne-a declarat Mihai Piscan, director general adjunct al SSIF Intercapital Invest.

Sectorul bancar a pus monopol ieri pe Bursa, atat actiunile BRD, cat si TLV atingand noi varfuri, pe volume foarte mari. Investitorii au achizitionat actiuni Banca Transilvania de 5,6 milioane lei, pretul urcand cu 3,6%, la 1,44 lei noi/titlu. In cazul BRD-Groupe Societe Generale, tranzactiile au insumat 3,1 milioane lei, aprecierea cotatiei fiind mai consistenta (3,9%), pana la 16,2 lei noi/titlu. Opt emitenti au reusit sa depaseasca bariera valorica de 1 milion de dolari si anume: trei din cele cinci SIF-uri (cu exceptia SIF 1 Banat-Crisana si SIF 4 Muntenia), Banca Transilvania, BRD-Groupe Societe Generale, Petrom, Rompetrol Rafinare Constanta si Impact. Pe piata deal s-au parafat ieri tranzactii de peste 688.000 lei noi cu 1,54 milioane de actiuni ale Socep Constanta si 172.000 de titluri ale Bancii Transilvania.

"Toate cele cinci SIF-uri au inceput sedinta cu preturi in scadere, insa pe parcursul zilei au aparut, asa cum era de asteptat, cumparatorii, care au inchis SIF-urile cu 2,11% mai sus fata de sedinta de vineri", ne spune brokerul SSIF Intercapital Invest, care explica evolutia astfel: "au fost influentate pozitiv prin eliminarea din statutul SIF 5 Oltenia a unor restrictii de vot la Adunarea Generala a Actionarilor si se creeaza premisele unei schimbari de management in viitorii ani". De altfel, SIF 5 Oltenia a avut ieri cea mai mare crestere de pret, cu 2,4%, la un maximum de 2,99 lei noi/actiune.

Operatiunile cu actiunile SIF au cumulat 23,6 milioane lei, reprezentand 43% din valoarea totala a tranzactiilor de la BVB de ieri. Transferurile realizate cu cele 3,2 milioane de actiuni RRC totalizat 3,7 milioane lei, pretul la inchidere ajungand la 11,4 bani/actiune, in scadere cu 0,9%. In schimb Petrom a avansat cu acelasi procent, la 58 bani/titlu, prin operatiuni in valoare de 3,1 milioane de lei.

Capitalizarea BVB a trecut de pragul de 66 miliarde lei noi, ceea ce inseamna un total de peste 18 miliarde euro. Indicele BET al celor mai lichide zece actiuni de la BVB a atins un nou maxim istoric, de 7,669.19 puncte, in crestere cu 16.44% de la inceputul anului 2006, BET-C, care reflecta evolutia tuturor emitentilor, a ajuns la 4,499.99 puncte si s-a apreciat cu 15,06%, iar barometrul SIF-urilor, BET-FI, a atins maximumul istoric de 54,055.71 puncte, cu un avans de 13,59%. Valoarea totala a celor 6.729 de tranzactii de ieri, de 14 milioane euro pe piata regular (15 milioane euro sau peste 54 milioane lei noi in total), a scazut cu 20% fata de sedinta precedenta. "Pentru marti, probabil, interesul se va canaliza pe SIF-uri, acestea ramanand in urma ca randament fata de ceilalti indici", ne-a mai spus Mihai Piscan.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.