Problema taxei pe copia privata se va rezolva in Parlament. Se va opta pentru un procent fix din valoarea produsului, care va fi platit organismelor care colecteaza aceasta suma. Daca pina acum se spunea ca nu trebuie incluse limite pentru ca nu ar fi european, acum se accepta aceasta varianta.

Razboiul dintre industria IT si organismele de gestiune colectiva care incaseaza taxa pe copia privata se apropie de sfirsit. In cele din urma, oficialii ambelor tabere au acceptat varianta procentului fix. Deznodamintul este cu atit mai surprinzator cu cit pina acum citeva saptamini reprezentantii celor care colecteaza drepturile de autor, in frunte cu ministrul Adrian Iorgulescu, nici nu voiau sa auda de procente deoarece, spuneau acestia, nu ar fi in conformitate cu pretentiile Uniunii Europene. Acum, varianta cu procentul este considerata o solutie buna. "Este o metoda functionala si va functiona si la noi", spune Eugen Vasiliu, director general adjunct al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA).

Limitarea pretentiilor organismelor de gestiune colectiva elimina posibilitatea unei noi scumpiri a echipamentelor din aceasta categorie. Astfel, birul cultural pe copiator, scanner sau DVD-rom nu va mai fi negociat, ci stabilit prin lege. Situatia a devenit tensionata atunci cind ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a promovat OUG 123/2005, care elimina orice marja procentuala si dadea dreptul organismelor de gestiune colectiva sa ceara cit vor. Reprezentantii industriei IT au reactionat si au spus ca pretentiile exagerate ar putea genera o scumpire a acestor produse.

Procentul pacii

In comisiile de specialitate ale Camerei Deputatilor s-a creionat, in linii mari, cuantumul taxei pe copia privata. Deputatii spun ca s-a optat pentru varianta procentului fix. Astfel, pentru echipamente precum fotocopiatoare, imprimante, cd-writer, dvd-writer etc., taxa va fi de 1% din valoarea acestuia, pentru suportul din hirtie - 0,75%, iar pentru alte suporturi precum casete, cd sau DVD blank - 5%. Practic, s-a facut o medie a procentelor prevazute in legislatia anterioara OUG 123/2005, care stabileau o taxa intre 0,5 si 1,5% pentru echipamente si 3-7% pentru suporturi, altele decit hirtia.

Varianta agreata

Asa cum am aratat, oficialii ORDA agreeaza aceasta varianta. Nici reprezentantii industriei IT nu contesta procentul fix. "Sustinem fie pastrarea marjelor procentuale, fie procentul median", spune Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producato-rilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatii. Nici Organismele de Gestiune Colectiva (OGC) n-ar spune "nu" acestei variante, insa nu sint de acord ca aceasta ar fi varianta finala.

"Cred ca este o varianta de tranzitie, nu una definitiva, deoarece prevederile europene sint in favoarea negocierilor", spune Eugen Uricaru, presedintele Copyro, OGC. Prin introducerea procentului unic se elimina negocierile dintre cele doua parti, care in cele mai multe dintre cazuri s-au finalizat fie la arbitrajul ORDA, fie in instanta. Cele doua parti vor mai negocia doar lista de produse pentru care se va incasa taxa pe copia privata. Oricum, si aceasta a declansat contre taioase intre cele doua parti.

Mai bine mai putin decit deloc

Evident, ar fi interesant de stiut care sint motivele pentru care metoda propusa de ministrul Iorgulescu, a negocierii fara marje procentuale, a fost abandonata. Derularea ostilitatilor duce spre o varianta conform careia s-ar fi ajuns in situatia in care OGC-urile nu aveau cu cine negocia pe procentele pe care si le doreau. "Nici o asociatie nu a acceptat sa mearga la negocieri in conditiile in care ordonanta e in curs de validare la Parlament", spune Valentin Negoita. Conform acestuia, au existat solicitari din partea OGC-urilor, prin care taxa pe copia privata pentru unele echipamente ajungea la 7%. Astfel, reprezentantii autorilor au ajuns probabil la concluzia ca un procent fix ar fi o varianta care nu trebuie neglijata si care aduce un venit constant.

Razboiul de 10 ani

Taxa pe copia privata a fost introdusa prin Legea 8/1996. S-a perceput o taxa de 5% din valoarea produsului, care s-a platit pentru copiatoare. Dupa citiva ani, s-a pus problema modificarii acestui act normativ, deoarece era considerat ambiguu. In cele din urma, prin Legea 285/2004 s-a redefinit categoria de produse pentru care se va aplica taxa si s-au introdus marjele procentuale: 0,5-1,5% pentru echipamente si

3-7% pentru suporturi. Procentele au fost mentinute si in proiectul de lege pe care intentiona sa-l promoveze fostul ministru al Culturii Mona Musca. Scandalul a izbucnit in luna septembrie a anului trecut, cind ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a promovat OUG 123/2005 prin care se eliminau marjele procentuale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.