Incepind cu 1 ianuarie 2006, taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism pentru terenuri situate in intravilan a fost modificata prin Hotarirea de Guvern nr. 797 din 14/07/2005. Daca pentru terenurile cu suprafata de pina la o mie de metri patrati aceasta taxa a fost actualizata din lei vechi in lei noi, prin rotunjirea sumei de anul trecut, pentru terenurile mai mari de o mie de metri patrati situatia este diferita.

Astfel, prin transformarea in lei grei a taxei din 2005, rezultatul ar fi fost de 10 RON plus un ban pentru fiecare metru patrat ce depaseste suprafata de o mie de metri patrati. Insa o greseala a Ministerului Finantelor si a Ministerului Administratiei si Internelor a dus la o amplificare de o suta de ori a acestei taxe. Suma prevazuta pentru a fi platita in 2006 de cei care doresc eliberarea unui certificat de urbanism este de 10 RON plus un RON (in loc de un ban) pentru fiecare metru patrat ce depaseste suprafata de 1.000 de metri patrati.

Taxa aberanta a speriat oamenii

"Din fericire, pina acum nu s-au depus cereri de eliberare a certificatelor de urbanism pentru terenuri mai mari de o mie de metri patrati. Oamenii asteapta sa se remedieze greseala, pentru ca nimeni nu vrea sa plateasca atit", povesteste Elena Dumitrescu, inspector in cadrul Primariei din Popesti-Leordeni.

Ea mai spune ca, anul trecut, primaria a incasat pentru un certificat valabil pentru trei mii de metri patrati, o taxa de aproape patru sute de mii de lei. "Cu noile reguli, ar trebui ca, anul acesta, cineva cu o suprafata egala cu aceea, sa plateasca peste 20 de milioane de lei", adauga Dumitrescu.

"Eroare materiala"

"E vorba de o eroare materiala. Adica s-a gresit la redactarea textului. Ea trebuia indreptata de cei de la Ministerul Finantelor prin noul Cod fiscal, dar acesta nu a mai fost promovat, asa ca eroarea a ramas nemodificata. Luni, o vom indrepta noi, pentru ca e necesara doar semnatura secretarului general al Guvernului", a declarat Mircea Nicu Toader, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.