Pentru SIF-uri, anul 2005 a fost unul in care evaluarea la Bursa a actiunilor emise s-a facut mai mult pe baza factorilor externi, si mai putin pe baza performantelor in administrarea investitiilor.

Inceputul anului i-a gasit pe actionarii SIF-urilor in febra cresterilor bursiere enorme care au marcat intreaga piata, putini fiind cei care au mai tinut cont de avansul lent al activelor nete administrate. Caderea, evident, a fost dureroasa pentru multi, dar destul de normala, daca ne gandim ca ascensiunea pretului avusese la baza doar entuziasmul castigurilor rapide si mari. Dupa o vara in care lichiditatea extrem de scazuta si teama jucatorilor de la bursa de a nu cadea din nou de pe caii mari au redus variatiile de pret, a venit un nou eveniment care a urcat rapid valoarea actiunilor SIF: marirea pragului de detinere la 1%.

Ultimul si cel mai important factor de influenta pentru SIF-uri a fost privatizarea BCR, sumele vehiculate in legatura cu aceasta facandu-i pe multi investitori si analisti sa considere o valoare de cinci-sase miliarde de euro pentru banca la calculul activului net al societatilor de investitii financiare.

Piata a inclus deja in pretul actiunilor SIF aceasta modificare, insa exista multe voci care considera ca este putin cam devreme. Faptul ca la BCR nu exista pentru actiunile respective un exit, cum este Bursa, ridica semne de intrebare in ce priveste valoarea reala a detinerilor la BCR pentru SIF-uri. In plus, dupa vanzarea respectivelor titluri, banii ar fi greu de reinvestit. In conditiile unor dividende mai mici din partea bancii, actiunile ar putea deveni chiar mai putin valoroase decat pana acum, iar in cazul unor majorari de capital, SIF-urile ar fi nevoite sa aduca si bani de acasa pentru a-si mentine pozitia in cadrul BCR.

Pretul mare al SIF-urilor, 'rupt' de performantele reale din 2005

Intre cresterea activului unitar net si cea a pretului actiunilor nu au fost prea multe asemanari

Atat evolutia valorii activelor nete unitare, cat si cea a preturilor de piata a fost in ultimul an una pozitiva pentru cele cinci Societati de Investitii Financiare listate la Bursa de Valori Bucuresti. Diferenta, insa, a fost data de ritmul de crestere al fiecaruia dintre cei doi indicatori.

In ceea ce priveste activul net unitar, toate cele cinci societati au avut un inceput si un sfarsit de an cu o evolutie aproape liniara. SIF Muntenia este singura care, pe finalul anului, a avut o usoara scadere a valorii activului net unitar, dupa care a recuperat insa aceasta diferenta. SIF Oltenia, pe de alta parte, a inceput anul 2005 cu o scadere, dupa care a revenit pe "linia de plutire" si a avut acelasi trend ca si celelalte companii din sector. In partea de mijloc a anului trecut, in schimb, evolutia respectivului indicator nu a mai fost la fel de liniara, toate cele cinci SIF-uri avand perioade de plus sau de minus, in functie de activele din portofoliu si de felul in care au fost acestea evaluate de catre piata.

"E posibil ca neconcordanta dintre activele nete si pret sa se mai mentina si in perioada urmatoare, pentru ca exista inca actiuni trecute la valoarea contabila in activul net."
Cristian Tudorescu, analist Vanguard


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.