Dupa cresterea-record, sub presiunea cumparatorilor cu bani de luni, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a avut, ieri, cu lichiditate redusa, brokerii considerand ca s-a produs o linistire a cotatiilor, dar pe fondul opririi de la tranzactionare a actiunilor Rompetrol Rafinare Constanta pentru intrunirea adunarii generale. Indicele BET a atins un nou maxim istoric, de 7256,32 puncte, cu o crestere de 10,18% in 2006, iar indicele BET-C a ajuns la maximul de 4271,51 puncte, cu un plus de 9,22% in acest an. In schimb indicele SIF-urilor, BET-FI a trecut ieri prin prima corectie, pierzand 0,23% si oprindu-se la 53.660.45 puncte.

Pentru sedinta de azi, brokerii nu exclud mici corectii negative pe SIF-uri, unde minusurile de ieri au fost putin mai insemnate, dar, daca vor aparea scaderi mai accentuate pe piata, acest lucru va coincide cu reaparitia cumparatorilor in tranzactiile de la BVB, mai ales ca piata incepe azi cu informatia ca Erste Bank emite actiuni pentru finantarea preluarii Bancii Comerciale Romane, iar actiunile RRC reintra la tranzactionare.

Dintre blue-chips-uri, actiunile Antibiotice Iasi si Petrom au fost mai intens tranzactionate si au inchis sedinta cu maxime istorice, de 2,50% si pret de 12.300 lei la ATB, respectiv 0,93% si 5.400 lei/titlu la SNP, datorita asteptarilor investitorilor si actionarilor fata de rezultatele din 2005.

Antibiotice a continuat tendinta de crestere, in ritm mai redus, de 2,5%, la 1,23 lei/actiune. Sectorul farmaceutic are un potential mare de crestere in Romania. Dupa finalizarea ofertei publice si delistarea Sicomed, la Bursa vor ramane Biofarm si Antibiotice. In cazul celei de-a doua firme evolutia pozitiva este influentata de anuntarea privatizarii in prima jumatate a acestui an si de perspectivele de dezvoltare. Doua companii s-au aratat pana acum interesate de privatizarea Antibiotice, respectiv producatorul Ozone Laboratories si firma canadiana Acic Pharmaceuticals.Actiunile RRC si OLT au fost ieri suspendate de la tranzactionare, la RRC fiind o AGEA pentru aprobarea extinderii unor credite anterioare.

La Oltchim, Adunare de ieri aduce actionarilor minoritari vestea buna ca de renuntarea la litigiul din Justitie prin care se contesta majorarea de capital social anterioara in favoarea statului, ceea ce ar fi un castig pentru actionarii minoritari. "Dupa un debut in forta pe majoritatea blue-chips-urilor, ce au atins noi maxime istorice, in piata au aparut, asa cum era normal, si vanzatorii, care au determinat o stabilizare a cotatiilor", ne-a declarat Mihai Piscan, director general adjunct al SSIF Intercapital Invest. Totusi, brokerii cred ca, dupa volumul mai mic al tranzactiilor de ieri, piata nu va avea intoarceri de trend, ci doar mici perioade de repaus.

Valoarea tranzactiilor de ieri a scazut cu 26% fata de luni, pana la valoarea de 46,3 milioane lei noi. Doar sase emitenti au depasit ieri bariera valorica de 1 milion de dolari patru SIF-uri (fara SIF 4 Muntenia), Petrom si Banca Transilvania. In piata deal s-a incheiat ieri o singura tranzactie cu 2 milioane de actiuni ale operatorului portuar Socep Constanta, la pretul de 0,235 lei noi, valoarea totala fiind de 470.000 lei noi.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.