Numarul utilizatorilor de Internet din strainatate care au vizitat site-urile romanesti a crescut cu aproape 3 milioane intr-o luna. Romanii de afara cauta site-uri de stiri, iar strainii se orienteaza spre download

In luna decembrie a anului trecut, numarul utilizatorilor de Internet din Romania a depasit cifra de 4,3 milioane, conform datelor Serviciului de Monitorizare a Audientei pe Internet Trafic.ro, oferit de compania netBridge. Datele prezentate de acestia arata ca site-urile romanesti au fost accesate de aproape 4,5 milioane de vizitatori unici din Romania si de circa 13 milioane de utilizatori de Internet din strainatate. Aceste cifre reprezinta un record de audienta a Internetului in Romania, iar interesul a crescut de la luna la luna.

Astfel, in luna noiembrie 2005, pe site-urile romanesti monitorizate au navigat in total peste 14 milioane de internauti, dintre care in jur de 10 milioane din strainatate si 4,2 milioane din Romania. Pentru sustinerea cifrelor, realizatorii raportului au precizat ca s-a procedat la numararea fiecarui vizitator o singura data, indiferent de numarul de site-uri vizitate.

Asteptari de cinci milioane

Anul 2005 a debutat cu putin peste 3 milioane de utilizatori romani de Internet. Astfel, in decembrie 2005, cresterea a fost de 37% fata de ince-putul anului si de 52,3% fata de decembrie 2004, cind s-au contorizat aproape 3 milioane de vizitatori unici. In ceea ce priveste vizitatorii din strainatate, in ultima luna a anului 2004, numarul acestora a fost de aproape 9 milioane. In decursul anului 2005, cea mai mare crestere a fost inregistrata in luna martie, cind numarul vizitatorilor unici a crescut cu 22% fata de inceputul anului. "Daca ar urma acelasi grafic, numarul de vizitatori unici de Internet din Romania ar trebui sa depaseasca 5 milioane in primele luni ale lui 2006", a declarat Orlando Nicoara, director general al companiei netBridge.

Pasionati de download

Interesul strainilor este explicat de compania care detine Trafic.ro. "Orice site are un procent de vizitatori straini de 10-20%. Se constata insa un interes crescut fata de site-urile de download", spune Ionus Oprea, director de comunicare netBridge. Romanii din diaspora cauta site-urile cu stiri. Directorul executiv al Asociatiei Nationale a Internet Service Providerilor, Gheorghe Serban, considera ca cifra ar fi mai mare, deoarece nu sint auditate toate site-urile. In ceea ce priveste cresterea interesului internautilor din strainatate, acesta spune ca sint mai multe cauze care le stimuleaza interesul. "Se dezvolta proiecte si sint aspecte interesante pentru straini: privatizari, piata imobiliara, bursa", crede Gheorghe Serban.

Metoda de monitorizare

Trafic.ro foloseste pentru contorizarea numarului de utilizatori de Internet din Romania doua tehnologii: fisiere anonime de tip "cookie" si o combinatie intre IP-ul calculatorului si sistemul de navigare (sistem de operare, browser, plugin-uri, precum java sau flash).

Oficialii companiei care detine Trafic.ro sustin ca sistemul de monitorizare prin fisiere anonime de tip "cookie" folosit este mult mai relevant decit monitorizarea bazata doar pe IP, deoarece un numar mare de retele si companii din Romania folosesc cate un singur IP sau un numar limitat de IP-uri.

Prin combinatia dintre IP si amprenta software a browserului si plugin-urilor instalate se contabilizeaza numarul maxim masurabil al utilizatorilor de Internet din Romania.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.