Din luna martie, dupa ce ar urma sa se incheie in linii mari fuziunea dintre HVB si Banca Tiriac, va incepe integrarea si cu UniCredit, a declarat pentru ZF Rasvan Radu, presedintele UniCredit Romania si viitor sef executiv al noii banci rezultate.

El crede ca aceasta se va plasa direct pe pozitia a treia in sistemul bancar. Procesul de integrare ar urma sa se incheie pana la sfarsitul lui 2006. "Probabil ca 2007 va fi anul UniCredit/HVB", spune Rasvan Radu, increzator ca Erste Bank nu va reusi in numai un an sa puna la lucru in intregime motoarele BCR.

Din punctul de vedere al miscarilor de pe piata din 2005, el remarca expansiunea celei de-a doua mari banci de pe piata - BRD - pe zona retailului, sustinuta de doua campanii care i-au marit notorietatea. "2005 a fost anul BRD, dupa ce 2004 fusese dominat de cresterea Raiffeisen", considera Radu.

El anticipeaza ca anul acesta cresterea sistemului bancar va fi mult mai mica, dupa explozia cu peste 50% a valorii in euro a activelor detinute de banci in cursul lui 2005.

Una din cauze ar fi diminuarea potentialului de crestere a creditului in valuta in conditiile cresterii costurilor, atat pe plan international, cat si ca urmare a masurilor administrative adoptate de BNR. De asemenea, bancile ar urma sa inregistreze in strainatate multe din creditele mari acordate clientilor companii tocmai pentru a scapa de una din limitarile majore impuse de banca centrala.

Astfel, creditele respective nu vor mai fi reflectate in bilanturile filialelor locale ale grupurilor bancare internationale, iar cresterea activului bancar total ar avea de suferit. Batalia va fi mai mare si pentru majorarea activelor in lei, in conditiile in care este greu de crezut ca multe banci isi vor permite sa practice marje de dobanda foarte scazute.

"Va rezulta o presiune concurentiala mai mare, ceea ce este un lucru bun, mai ales ca lupta se va putea duce pe baze corecte o data cu privatizarea BCR", spune Rasvan Radu.

El crede ca dobanzile la lei ar putea inregistra o usoara corectie, in conditiile in care dobanda BNR ar urma sa fie relativ stabila, in intervalul 7-9%. De asemenea, seful UniCredit Romania apreciaza ca leul isi va mentine tendinta de apreciere.

Chiar daca pe plan local afacerile UniCredit sunt vizibil mai mici decat cele ale HVB, la nivel international controlul este detinut de italieni, care au preluat grupul german. In regiunea Europei Centrale si de Est, operatiunile UniCredit/HVB ar urma sa fie coordonate de la Viena, unde va fi infiintat un holding specializat.

Avand in vedere prezenta extinsa pe 16 piete din regiune si potentialul de expansiune in continuare, fuziunea filialelor in cazul tarilor in care ambele grupuri sunt prezente nu ar trebui sa ridice probleme legate de restrangerea personalului.


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.