Compania Google Inc va oferi clientilor lor aplicatii video online prin intermediul magazinului virtual Google Video Store.

Proprietarii companiei considera ca aceasta este o alternativa mai flexibila la magazinul iTunes, oferit de Apple Computer Inc. Google Video Store, noul magazin virtual, a incheiat deja o serie de angajamente pentru punerea in vanzare de informatie virtuala, inclusiv cele mai recente emisiuni ale postului de televiziune CBS si o serie de meciuri de baschet, precum si episoade mai vechi din seriale difuzate cu ani in urma. Inca nu a fost anuntata o data pentru punerea in functiune a aplicatiei. Apple a inceput vanzarea de informatie video, in octombrie. Compania ofera spre vanzare, in momentul de fata, peste 3.000 de clipuri muzicale si 300 de emisiuni de televiziune.

Apple impune in iTunes preturi fixe, pe cand Google are o politica de flexibilitate a preturilor. Apple impune preturile in iTunes store, taxand cu 1,99 dolari, respectiv 1,65 euro pentru fiecare descarcare video, si 99 centi, respectiv 0,82 eurocenti, pentru fiecare melodie descarcata. Prin magazinul virtual detinut de Google, furnizorii de continut au libertatea de a stabili propriile preturi, respectiv gratuitati. Cei care vand continuturi video trebuie sa acorde Google un comison echivalent cu 30 la suta din pret. Asociatia Nationala de Baschet (NBA) va vinde transmisiunile meciurilor sale in ziua urmatoare desfasurarii acestora pentru 3,95 dolari, respectiv 3,27 euro. Desi serviciile Google ofera o mai mare libertate in ceea ce priveste stabilirea preturilor, compania nu ofera aceeasi libertate si utilizatorilor. In acelasi timp, continuturile video postate pe Apple pot fi transferate catre un dispozitiv portabil, acest lucru nefiind valabil pentru Google.

Aceasta deoarece Google si-a dezvoltat un sistem de protectie impotriva copierii, care impiedica transferul continuturilor video catre dispozitivele portabile. O alta diferenta fata de iTunes este aceea ca aplicatia Google Video poate fi accesata doar de pe computerele care au instalat programul Windows de la Microsoft, dar nu si de pe cele care folosesc programul Macintosh de la Apple.

Noi oportunitati pentru Google

Magazinul video Google, extensie a unui serviciu video gratuit oferit de Google lansat in urma cu o luna, marcheaza prima incursiune a motoarelor de cautare pe Internet in zona serviciilor platite Daca aplicatia se dovedeste a fi de succes, compania si-ar putea slabi dependenta de publicitatea pe Internet, care a sustinut intregul profit virtual de anul trecut, de 1,5 miliarde dolari, respectiv de 1,24 miliarde euro. Unii analisti ai industriei virtuale privesc lipsa de diversitate a surselor de finantare pentru Google ca pe un calcai al lui Ahile al companiei.

In afara programelor CBS, NBA si Charlie Rose, lista celorlalte materiale video care se vor vinde pe Google cuprinde episoade vechi din "I love Lucy" (O iubesc pe Lucy), "The Twilight Zone" (Zona crepusculara), "The Brady Bunch", videoclipuri de la Sony BMG, clipul video istoric de la Getty Images.

Se pregateste Yahoo

Potrivit specialistilor, si Yahoo ar trebui sa-si largeasca gama de oferte video. Directorul Executiv al Yahoo, Terry Semel, a declarat, recent, ca: "Yahoo si Google vor oferi amandoua continut video si cred ca, de fapt, asta este ceea ce se cere pe Internet. Oportunitatile sunt suficient de numeroase pentru toate aplicatiile de vizionare de pe internet".

Pana atunci, Yahoo va lansa noi programe ce vor facilita accesarea Internetului de pe telefonul mobil sau de pe televizor. Noile produse ale companiei americane, Yahoo Go Mobile si Yahoo Go TV, sunt destinate utilizarii mai facile a Internetului prin intermediul telefonulului mobil, respectiv al televizorului. De asemenea, compania va oferi utilizatorilor un al treilea serviciu, Yahoo Go Desktop, care va avea ca scop eficientizarea legaturilor dintre telefonul mobil si televizor cu computerul. Yahoo Go va fi implementat pe milioane de telefoane Nokia ce vor fi vandute pe plan global. Printre partenerii Yahoo din domeniul telefoniei se mai numara si operatorii AT&T si Cingular Wireless.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.