Preturile de adjudecare a masei lemnoase au crescut, la licitatiile din perioada noiembrie-decembrie 2004, cu aproximativ 60% fata de nivelurile din 2003, dupa majorarea preturilor de pornire de catre Romsilva, dupa cum arata un comunicat al asociatiilor patronale din industria lemnului.

Cresterile de preturi aplicate de Regia Nationala a Padurilor au fost de 85% pe parcursul anului trecut, se precizeaza in comunicatul transmis de Asociatia Forestierilor din Romania (ASFOR), Asociatia Producatorilor de Stratificate din Lemn din Romania (APSLR), Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania (APMR) si Patronatul din Industria de Celuloza si Hartie (ROMPAP). Prima majorare a pretului mediu de pornire pentru masa lemnoasa a avut loc in luna februarie 2004, cand Romsilva a modificat pretul de la 299.250 lei pe metru cub la 461.368 lei pe metru cub. Pretul a mai fost majorat, in luna octombrie, de la 461.368 lei pe metru cub la 553.642 lei pe metru cub.

La randul lor, surse din Romsilva sustin ca majorarea de pret din luna februarie a fost facuta dupa mai bine de doi ani in care pretul mediu de pornire a licitatiilor la masa lemnoasa a fost mentinut constant, majorarea fiind explicata de evolutia inflatiei. De asemenea, cea de-a doua majorare a preturilor de pornire a licitatiei este explicata de surse din Romsilva prin actualizarea la inflatie, contributia la fondul de mediu pe care Romsilva trebuie sa o plateasca, precum si actualizarea pretului cojii de lemn."Toate majorarile de pret au fost aprobate de Ministerul Finantelor. De asemenea, vom verifica exact si ce majorari de preturi s-au produs la licitatii dupa ultima corectie a preturilor de pornire a licitatiilor, dar datele indicate de patronate nu pot fi reale", au mai spus aceleasi surse.

Pe de alta parte, reprezentantii firmelor din industria lemnului anticipeaza o criza de produse de lemn pentru industriile prelucratoare, avand in vedere ca aproximativ 40% din masa lemnoasa ofertata in toamna a ramas neadjudecata. "Aceasta scumpire, dublata de lipsa lemnului pentru industriile prelucratoare, va atrage inevitabil majorarea preturilor la toate produsele pe baza de lemn, care se va reflecta in cursul anului 2005", se mai arata in comunicat. Conducerile celor patru asociatii sustin ca majorarea preturilor la masa lemnoasa genereaza dificultati majore firmelor care activeaza in domeniu, care au inregistrat, anul trecut, pierderi provocate de majorarea pretului la PAL, variatia cursului leu - euro si lipsa materiei prime. Asociatiile au mai afirmat ca firmele din domeniu sunt dependente de pozitia dominanta a Regiei Nationale a Padurilor (RNP) Romsilva, care detine circa 70% din suprafata forestiera la nivel national.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.