Piata vinului a inregistrat o cifra de afaceri totala de 350 milioane de euro in 2005, fiind asteptata sa creasca si in 2006, potrivit reprezentantilor producatorilor de vin din Romania.

"Anul trecut, cifra de afaceri totala a sectorului a fost de circa 350 milioane de euro, din datele noastre, inregistrandu-se o crestere a vanzarilor si a cotelor de piata pentru marii jucatori", a declarat, ieri, pentru Rompres, directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului, Ovidiu Gheorghe.

In ciuda vremii nefavorabile, care a injumatatit productia in 2005, producatorii au putut sa acopere cererea prin importurile de vin vrac si prin stocurile existente. In 2004, piata s-a cifrat la 300 milioane de euro, productia atingand 7,1 milioane hectolitri, dublu fata de cantitatea din 2005, de 3,5 milioane hectolitri.

Micii viticultori nu vor rezista

Pentru 2006, producatorii estimeaza o crestere a pietei, mai moderata comparativ cu anul anterior, dar care va fi alimentata de aparitia unor noi producatori externi. "In 2006, piata va inregistra o crestere, mai ales ca o sa vina cativa producatori straini care au cumparat podgorii la noi. Dar mai ales va creste cantitatea de vin importata din Africa de Sud, America de Sud, Australia, dar si Moldova", a precizat directorul de marketing Cotnari, Laurentiu Anghel.

Acesta a declarat ca micii producatori vor fi cei mai afectati de concurenta acerba care se anunta o data cu apropierea momentului integrarii europene. "Se va tine cont de pret si de calitate, si cum este in proiect eliminarea vinului la PET, firmele mici nu vor rezista", a explicat Anghel.

Acesta nu a respins posibilitatea aparitiei unor fuziuni intre firmele mici, care vor fi preluate fie de companii din exterior, fie de jucatorii mari de pe piata interna.

Exporturi in scadere

In prezent, doar 10 la suta din productia interna este valorificata la export, acesta scazand cu 20 la suta in primele noua luni din 2005. Potrivit Rompres, s-a remarcat totusi o crestere a valorii medii/litrul de vin exportat de la 0,57 euro/litru la 0,65 euro/litru, astfel ca in intervalul mentionat exporturile au adus in tara 13,5 milioane euro. In aceeasi perioada, importurile de vinuri au crescut cu peste 122 la suta cantitativ, iar valoarea acestora s-a dublat, ajungand la 3,5 milioane euro. Daca in primele trei trimestre ale anului 2004, Romania importa 6.633 hl de vin, in perioada ianuarie - septembrie 2005, cantitatea importata a crescut la 14.738 hl, in principal datorita importurilor din Republica Moldova, dar si celor din Franta, Italia si Ungaria.

Pretul obtinut de producatorii romani pe piata interna, estimat pentru 2006 la 2,24 dolari/sticla pentru vinul imbuteliat la 0,75 l, fara TVA (calculat ca medie a pretului primilor trei producatori: Murfatlar, Cotnari si Jidvei) este cu mult mai mare decat cel obtinut pe piata externa (media primelor cinci piete extracomunitare importante fiind in primele noua luni ale anului 2005 de numai 1,27 dolari/ litru).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.