Dupa doua zile de cresteri foarte bruste, chiar abrupte in opinia brokerilor, (BVB) preturile s-au stabilizat la Bursa de Valori Bucuresti, in cele 6.628 de tranzactii in valoare de peste 62 milioane lei noi (respectiv 16,8 milioane euro sau 20,3 milioane dolari), cu 45% sub valoarea raportata din sedinta de miercuri (25 milioane euro). Indicele BET, ce reflecta evolutia celor mai lichide actiuni, a coborat cu 0,09%, iar BET-C, "imaginea" generala a pietei, a urcat usor, tot cu acelasi procent.

Corectia pentru indicele SIF-urilor, BET-FI, a fost cea mai mare, indicele pierzand in total 1,03%. Piata se deschide astazi cu vestea buna a listarii actiunilor Romtelecom la BVB si, posibil, in paralel, la burse externe. O capitalizare de 2 miliarde euro pare astfel usor de atins de catre Romtelecom la momentul listarii", considera analistul Radu Limpede.

In opinia sa, Romtelecom ar fi fost privatizata ideal chiar printr-un pachet pe Bursa in 1999, dupa modelul ungar si al altor state in tranzitie. "Condusa prost de un OTE de stat, care nici nu avea atunci pachetul majoritar aici, Romtelecom a pierdut bani, timp si oportunitati, dar ultimele evolutii ale operatorului national de telefonie - datorate unui management foarte bun, in stil american - aduc speranta si vin la fix pentru listarea din 2006: balastul Cosmorom a fost aruncat catre un investitor de calibru, chiar bratul mobil al OTE, care domina Balcanii, profitabilitatea Romtelecom a urcat de la zero barat la circa 20-25% din cifra de afaceri, similar omologilor din Occident si are loc sa mai creasca datorita costurilor mai mici din Romania", spune Radu Limpede.

"Au fost achizitii masive facute de investitori straini, pe ultima suta de metri", ne-a declarat Marius Plugaru, General Manager la SSIF Ieba Trust. SIF Transilvania si SIF Oltenia au fost cele mai lichide titluri, cu operatiuni de 13,9 milioane lei, respectiv 10,2 milioane lei. "SNP a fost singurul blue-chip care s-a mentinut in zona topului, iar actiunile Vincon - VNC se reiau maine (azi - n.r.) la tranzactionare dupa operarea majorarii capitalul social", spune Mihai Piscan. Informatiile din piata legate de rezultatele financiare finale mai bune ale Petrom si posibilitatea acordarii unor dividende substantiale au facut ca ieri sa fie tranzactionate 11,5 milioane de actiuni SNP, de 5,9 milioane lei, cotatia stationand la inchiderea anterioara, de 51,5 bani/titlu.

Pretul actiunilor Rompetrol Rafinare (RRC) a ramas nemodificat, la 11,5 bani pe actiune, valoarea tranzactiilor atinsa fiind de 1,9 milioane lei. SIF Moldova a fost singura societate de investitii care a inregistrat o apreciere a cotatiei, cu 0,4%, la 2,46 lei pe actiune. In schimb cotatia SIF Transilvania a coborat cu 1,3%, la 2,33 lei pe actiune, iar SIF Oltenia a inchis la 2,82 lei/actiune, in scadere cu 0,7%.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.