Erste Bank va incepe in urmatoarele zile operatiunea de majorare a capitalului cu 2,4 miliarde de euro, necesara finantarii achizitiei Bancii Comerciale Romane (BCR). Aceasta va fi cea mai mare emisiune de actiuni din istoria bursei din Viena

Potrivit unor surse bancare, presedintele Erste Bank, Andreas Treichl, doreste sa profite de conditiile bune de piata pentru a finaliza majorarea de capital inca din aceasta luna. Emisiunea de noi actiuni, in valoare de 2,4 miliarde de euro, reprezinta un nou record pentru bursa din Viena, informeaza cotidianul austriac "Handelsblatt", citat de Mediafax.

Conditii favorabile

Conditiile de piata sint favorabile, intrucit cotatia titlurilor bancii austriece este la maximul istoric de 48 de euro. Valoarea actiunilor a crescut cu 10% dupa 20 decembrie, cind Erste a fost desemnata cistigatoare in cursa pentru BCR, iar piata se asteapta la noi cistiguri. Analistii considera ca pretul platit pentru BCR este destul de ridicat, in conditiile in care reprezinta de sase ori valoarea contabila a actiunilor.

Ultima sansa

BCR a fost ultima mare banca privatizata in Europa de Est, iar Erste Bank si-a majorat printr-o singura mutare numarul clientilor cu 4,5 milioane, ajungind sa aiba 17 milioane de clienti in intreaga Europa Centrala si de Est. "Erste Bank a mai platit in trecut preturi considerate ridicate pentru diverse achizitii, dar toate acestea s-au dovedit rentabile", spune Stefan Maxian, analist la Raiffeisen Centralbank.

De asemenea, preluarea BCR va duce la majorarea estimarilor privind ritmul mediu de crestere a profitului de la 15 la 20% pina in 2009. Dividendele vor creste cu cel putin 10%.

Planuri de viitor

"Handelsblatt" subliniaza ca Romania este o piata "a viitorului", unde doar un sfert din populatie detine un cont bancar, iar activitatea de creditare este inca la inceput.

De asemenea, trebuie subliniat ca in Romania BCR are o cota de piata de 26,7%, cu active de 7,7 miliarde de euro, iar profitul din anul 2005 este estimat la 190 de milioane de euro.

Erste se extinde

Dupa anul 2000, banca austriaca a inceput o campanie agresiva de extindere a activitatii in Europa Centrala si de Est. Astfel, institutii bancare din Cehia, Slovacia, Croatia, Ungaria si Serbia au fost cumparate pentru circa 2,5 miliarde de euro. Cota de piata a bancilor straine in Europa de Est (excluzind de aici Rusia si Ucraina) este de circa 70 de procente, din care bancile austriece controleaza o treime.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.