Investitia in actiunile societatilor de investitii financiare a adus jucatorilor in prima zi de bursa mai mult decit depozitele bancare intr-un an. Brokerii cred ca actiunile din sectorul financiar si cel petrolier vor domina bursa in 2006. De asemenea, este de asteptat ca actiunile SIF-urilor sa-si continue cresterea.

Lichiditatea bursei a ajuns ieri la aproape un milion de euro, iar cele mai atractive actiuni din ringul busier au fost cele ale societatilor de investitii financiare (SIF-uri). De fapt, indicele lor BET-FI s-a majorat cu 6,22%, cele mai mari cresteri inregistrindu-le actiunile SIF Transilvania cu 6,67%, SIF Oltenia cu 6,61% si SIF Banat Crisana cu 6,53%. Urmeaza, in ordine, actiunile SIF Muntenia cu 5,85% si SIF Moldova cu 5,33%. Si sectorul bancar s-a miscat bine ieri, in prima sedinta de tranzactionare din 2006 actiunile Bancii Transilvania majorindu-se cu 5,65%, iar cele ale Bancii Romane de Dezvoltare cu 3,65%. Am putea adauga si sectorul petrolier, actiunile SNP crescind cu 2,10%, iar cele ale Rompetrol Rafinare Constanta cu 4,59%.

"In lipsa unor noi emitenti lichizi la cota bursei, cred ca tot titlurile din sectorul financiar si cel petrolier vor tine capul de afis al bursei, cel putin in prima jumatate a anului 2006", sustine directorul de operatiuni al societatii de brokeraj Prime Transaction, Alin Brendea.

"Un posibil motiv pentru cresterea SIF-urilor ar fi si faptul ca cei care au marcat profitul la sfirsitul anului pentru a plati impozit de doar 1% vor acum sa isi rascumpere actiunile. Avind insa in vedere ca este doar prima zi si inca bursa nu s-a dezmortit in totalitate, asteptam o confirmare a evolutiei in urmatoarele zile, pentru a vedea daca se repeta situatia de anul trecut, respectiv cresterile accentuate pe parcursul lunii ianuarie-februarie", sustine Lucian Albulescu, analist la SSIF Active International SA. De la 1 ianuarie 2006, impozitul pe profitul obtinut din actiuni este 16%, daca acestea sint vindute in mai putin de un an de zile de la cumparare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.