Piata valutara a fost ieri agitata, pe fondul aparitiei unor ordine mari de cumparare, ceea ce creazaposibilitatea depasirii astazi, dupa mai mult de zece luni, a pragului de 3,7 lei. De regula, la sfarsitul anului, leul este "ajutat" sa scada pentru a asigura un nivel cat mai favorabil bugetului de stat la stabilirea accizelor pentru primul trimestru din 2006

Piata valutara a fost ieri agitata, pe fondul aparitiei unor ordine mari de cumparare, ceea ce creeaza posibilitatea depasirii astazi, dupa mai mult de zece luni, a pragului de 3,7 lei.

Conform unui dealer bancar, "in piata au existat numeroase ordine de cumparare. S-ar putea sa fie vorba de mai multi factori care au presat pe leu, cereri ale importatorilor, schimbarea pozitiilor bancilor pe final de an sau, aproape sigur, BNR, care a decis sa forteze deprecierea leului pentru a asigura un nivel cat mai bun la stabilirea accizelor pentru primul trimestru din 2006".

Piata valutara s-a deschis cu cotatii ale euro de 3,66 - 3,6650, valori identice cu cele de la inchiderea de acum doua zile. Presiunea pe cumparare a impins cotatiile pana la un maxim de 3,6950 - 3,67 lei, pentru ca la inchidere ele sa scada la 3,69 - 3,6950 lei. In aceste conditii, cursul euro a crescut de la 3,6629 la 3,6878 lei. Aprecierea euro a adus un plus si dolarului, care a urcat de la 3,0886 la 3,0956 lei. Cresterea mai redusa a monedei americane este o consecinta a evolutiei paritatii euro/dolar pe pietele internationale.

Euro a revenit peste pragul de 1,19 dolari, valoare care a mai fost inregistrata ultima data miercurea trecuta. Paritatea a fluctuat intre 1,1828, pe pietele asiatice, si aproape 1,1930 dolari pe cele europene.
Cresterea monedei unice a fost sustinuta de publicarea studiului lunar al institului Gfk privind increderea consumatorilor germani, care a relevat o revenire a moralului acestora la valori mai inalte.

Pe de alta parte, dolarul a ramas sub presiune si datorita reasezarii pozitiilor investitorilor, care anticipeaza stoparea procesului de crestere a dobanzii americane la 4,50%, in timp ce pentru euro-zona predictiile indica un nivel de 3%.

Pe piata londoneza a aurului, pretul unciei a fost calculat ieri dimineata la 509 dolari, in crestere fata de finele saptamanii trecute.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.