Stiati ca Fiscul are in evidentele cu contribuabili si 256 de romani care primesc lunar, pe statul de plata, mai mult de 8.000 de euro, adica peste patru miliarde de lei anual? Ei bine, da! Sunt si romani cu salarii de miliarde, care platesc impozite pe bune.

Potrivit statisticilor Agentiei de Administrare Fiscala (ANAF), sunt 256 de contribuabili persoane fizice care incaseaza fiecare un salariu de peste patru miliarde de lei pe an si care isi declara veniturile. Specialistii de la ANAF spun ca este posibil ca persoanele in discutie sa fie directori de multinationale sau de banci, presedinti de consilii de administratie, care, pe langa salariu lunar, mai primesc si alte indemnizatii, sporuri si prime, astfel incat se ajunge la aceasta suma. Dar trebuie spus si ca exista un roman care ii bate de departe pe toti cei 256 de miliardari, pentru ca acest "angajat" model este retribuit cu peste un milion de euro anual! In acelasi timp, nu trebuie uitat, insa, ca cea mai mare parte a contribuabililor, aproape cinci milioane de persoane, au un venit net impozabil anual intre 28 si 70 de milioane de lei.

Atunci cand i-am intrebat pe milionarii aflati intre primii 300 cei mai bogati romani cum isi incaseaza veniturile, majoritatea au aratat ca cea mai mare parte a banilor le intra pe dividende, si nu pe salarii. In general, salariile milionarilor de top variaza, asa cum am putut vedea, intre 1.500 si 5.000 de euro, si pentru aceste sume se platesc impozite Fiscului. Sumele serioase le incaseaza pe dividende, care sunt impozitate de stat mai putin, cu doar 26%, comparativ cu 50% cu cat sunt impozitate salariile.

"Este clar. Statul pierde niste venituri din cauza ca oamenii de afaceri isi incaseaza veniturile pe dividende. Dar tocmai de aceea se si spune ca, daca s-ar aduce contributiile sociale la niste niveluri rezonabile sau daca s-ar plafona contributiile, persoanele cu salarii mari nu ar mai avea de ce sa si le ascunda", conchide Gabriel Sincu, Senior Tax Manager, Haarmann Hemmelrath.

Cei mai bogati si corecti contribuabili din Romania

Cati dintre noi nu au visat, oare, ca izbutesc sa puna mana pe cele sase norocoase si ca, astfel, devin rentieri pe viata? Este o "viziune" comuna in Romania, tara in care domneste parerea ca este imposibil, daca nu intervine mana sortii, sa devii miliardar doar dintr-un salariu.

Cu toate acestea, potrivit datelor furnizate de Agentia de Administrare Fiscala (ANAF), exista peste sapte mii de persoane care au scapat de grija zilei de maine, care sunt asadar "miliardari", avand un venit net impozabil de peste un miliard de lei la finele lui 2004.

Mai precis, in Romania, sunt 256 de contribuabili persoane fizice care incaseaza un salariu de peste patru miliarde de lei pe an (peste 100.000 de euro) si care isi declara veniturile. Este posibil, asa cum spun specialistii de la ANAF, ca persoanele in discutie sa fie sefi de mari multinationale, directori de banci, presedinti de Consilii de Administratie, care, pe langa salariul lunar, sa mai primeasca si indemnizatii de conducere, sporuri pentru atingerea unor performante deosebite etc., astfel incat sa ajunga la aceasta suma.

Acestor contribuabili "speciali" li se adauga alte 7.231 de persoane care incaseaza venituri nete impozabile anuale intre un miliard si patru miliarde de lei. Urmeaza o "clasa" cu ceva mai multi reprezentanti - peste 800.000 de contribuabili, care au avut, la finele lui 2004, un venit net impozabil intre 100 de milioane de lei si un miliard de lei. "Grosul" este reprezentat, potrivit statisticilor ANAF, de catre aproape cinci milioane de persoane, care au avut in 2004 un venit net impozabil intre 28 de milioane si 70 de milioane de lei.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.