Casa de brokeraj a lui Catalin Chelu, Real Invest, a dat faliment in 1999. Cu toate acestea, omul de afaceri a ajuns in 2005 unul dintre cei mai mari investitori de pe piata de capital

In 1999, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a suspendat zece case de brokeraj ca urmare a unor tranzactii "cu decontare intirziata". Printre societatile de servicii de investitii financiare implicate in aceasta opeatiune s-a numarat si Real Invest din Galati, casa de brokeraj apartinind lui Catalin Chelu. Cu toate ca ar fi putut plati paguba provocata de brokerii sai, in jur de doua miliarde de lei vechi la acea vreme, Chelu a preferat sa intre in faliment. Brokerului sau i-a fost suspendata licenta pe viata. Dar se pare ca galateanul a invatat mult din aceasta experienta, el ajungind in prezent unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata de capital, investitiile sale ridicindu-se la citeva zeci de milioane de euro.

S-a mutat la concurenta

Dupa faliment, Catalin Chelu si-a mutat conturile chiar la cealalta casa de brokeraj, concurenta lui pina atunci. Este vorba despre SSIF Elda Invest.

"A fost furat de propriii angajati", sustine Adrian Manaila, actualul lui broker si director la SSIF Elda Invest. "In acea perioada a fost un scandal pe piata de capital legat de decontarea unor tranzactii cu actiuni. Vreo zece societati de brokeraj au fost implicate. Dupa aceea s-au schimbat si regulile pietei de capital, in sensul ca tranzactiile trebuiau decontate in termen de trei zile lucratoare", mai spune Manaila. El adauga ca nu a fost chiar greu sa-l convinga pe omul de afaceri sa aiba incredere in concurenta. "L-am indrumat sa ia decizii bune. Intr-o afacere e foarte importanta relatia dintre broker si client", spune acum, dupa aproape sase ani, Adrian Manaila.

Investitii in SIF-uri

Catalin Chelu detine in prezent pachete mari de actiuni la diferite societati listate la Bursa de Valori Bucuresti. Este cunoscut drept unul dintre cei mai importanti investitori la societatile de investitii financiare (SIF-uri), care numai in acest an au avut o crestere de peste 175%. "I-am sugerat mereu sa stea pe aceste actiuni, pentru ca au mare potential de crestere. Nu a fost usor, mai ales ca in presa apareau mereu scandaluri legate de modul in care administreaza averea SIF-urilor directorii lor. E o bucurie sa vezi ca un om a putut cistiga si din sfaturile tale. Pentru ca, in general, decizia apartine clientului", mai adauga Manaila.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.