Banca Comerciala Romana (BCR) a fost cea mai atractiva institutie de credit de pe piata, insa pretul obtinut pe pachetul de actiuni al acesteia nu trebuie considerat standard in evaluarea altor banci, potrivit lui Laszlo Wolf, directorul executiv adjunct al OTP Bank, citat de Reuters.

"Valoarea BCR nu este semnificativa pentru modul in care ar trebui evaluate bancile. Desigur, este un standard, dar este de departe cea mai mare si mai buna institutie de credit care a fost pe piata. Pretul altor banci va fi majorat, dar nu semnificativ", a declarat Wolf.

Oficialul ungar a precizat ca piata nu trebuie sa se astepte la majorari semificative de preturi, avand ca exemplu doar valoarea BCR. OTP Bank este una dintre bancile care au depus oferte pentru Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), alaturi de Erste Bank - noul proprietar al BCR - National Bank of Greece, Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, Dexia Bank, EFG Eurobank si consortiul format de Raiffeisen International Bank Raiffeisen Zentralbank Oesterreich Aktiengesellschaft.

Analistii considera ca preluarea altor active bancare in Romania si Ucraina va fi o sarcina dificila pentru OTP, ca urmare a avansului semnificativ al preturilor, dand exemplul BCR, care a vandut aproximativ 62% din actiuni catre Erste Bank pentru 3,75 miliarde de euro.

Pe de alta parte, OTP a semnat vineri un acord de preluare a 89,4% din actiunile institutiei sarbe de credit Niska, pentru suma de 14,21 milioane de euro. De asemenea, banca ungara va investi alte 20 de milioane de euro in urmatorii trei ani. "Pretul se plaseaza de 1,3 ori peste capitalul Niska. OTP s-a angajat sa investeasca 20 de milioane de euro in urmatorii trei ani pentru extinderea retelei. OTP are in vedere obtinerea unei cote de piata cuprinsa intre 5% si 10%", a declarat Mladjan Dinkic, ministrul sarb al Finantelor.

In dimineata zilei de vineri, OTP a informat ca va semna un acord de preluare a bancii Niska, fara a da insa detalii financiare ale tranzactiei. O data cu acest acord, OTP va patrunde pe piata din Serbia, dupa achizitiile din Bulgaria, Croatia, Romania si Slovacia.
OTP Bank este prezenta pe piata romaneasca din iulie 2004, cand a achizitionat RoBank. Aceasta ocupa locul 13 in clasamentul celor 38 de banci comerciale care opereaza pe piata romaneasca, cu o cota de piata de aproximativ 1%, in baza activelor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.