BNR a marit de la 30 la 35 procentul fondurilor in valuta pe care bancile trebuie sa le tina in rezerva la banca centrala.

Imprumutul in valuta este atacat. Bancherii comerciali protesteaza si acuza concurenta neloiala a creditelor nebancare. Consiliul de Administratie al Bancii Nationale spune ca este pregatit sa faca orice ii sta in putinta pentru a contracara presiunile inflationiste in crestere.

Banca Nationala a facut un cadou de Craciun neplacut bancilor comerciale. Consiliul de administratie al bancii centrale a decis miercuri majorarea de la 30 la 35% a ratei rezervelor minime obligatorii aferente pasivelor in valuta. Aceasta inseamna ca bancile comerciale sint obligate sa imobilizeze la BNR mai multa valuta, fapt care determina implicit un cost mai mare al imprumuturilor in euro sau dolari. BNR justifica masura administrativa: "Expansiunea cererii interne a continuat sa depaseasca semnificativ productia interna, accentuind dezechilibrul extern si alimentind presiuni inflationiste de durata".

Decizia BNR sugereaza faptul ca motorul cresterii cererii este accesul usor la credite in valuta. Aceasta cerere nu poate fi satisfacuta din productia interna, ceea ce conduce la importuri sporite si presiuni de crestere a preturilor. "Consiliul de Administratie al BNR este pregatit sa utilizeze intregul set de instrumente de care dispune Banca Nationala pentru a contracara presiunile inflationiste in crestere din perioada urmatoare", se arata in comunicatul oficial.

Concurenta neloiala

Bancherii comerciali contesta decizia BNR, pe care o considera anacronica, si acuza concurenta neloiala a institutiilor financiare nebancare, care pot acorda credite nestingherite. "In conditiile in care Romania se-ndreapta pas cu pas catre UE, cind aderarea la 1 ianuarie 2007 e pe cale sa devina o certitudine este cu totul de neinteles de ce BNR ia astfel de masuri anacronice. Statele europene au rezerve minime obligatorii de o singura cifra sau chiar zero. In plus, avem de-a face cu o concurenta neloiala intre noi, bancile comerciale, care am dovedit de-a lungul timpului seriozitate, si institutiile financiare nebancare care practica creditul si dispun de resurse mult mai ieftine, nesupuse controlului BNR. Bancile comerciale sint penalizate cu totul pe nedrept", ne-a spus Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Oficialul bancar a adaugat ca, in timp ce bancile sint penalizate pentru ca beneficiaza de fonduri in valuta, primariile si alte institutii se imprumuta fara restrictii din strainatate. Bancherii sint de parere ca ultima decizie a BNR va conduce la costuri suplimentare pentru societatile bancare si va afecta nu doar creditul pentru consum sau pentru nevoi persoanele, ci si pe cel destinat companiilor, deoarece imprumuturile in valuta ar trebui sa se scumpeasca.

Deficit pe toata linia

Contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 4,891 miliarde de euro in primele zece luni, mai mare cu 38,6% decit cel din perioada similara a anului anterior, alimentat in principal de dezechilibrul de sase miliarde de euro provenit din transferurile cu bunuri si servicii.

La sfirsitul lunii octombrie, soldul negativ al balantei comerciale a ajuns la 5,723 miliarde de euro, serviciile consemnau un deficit de aproape 300 milioane de euro, iar diferenta nefavorabila la capitolul venituri totaliza 1,776 miliarde de euro, potrivit datelor BNR. Banii trimisi de romanii din strainatate se apropie in 2005 de 3 miliarde de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.