Austriecii de la Erste Bank au castigat marea finala a privatizarii BCR, invingandu-i pe portughezii de la Millennium BCP

Grupul bancar din Austria a devenit noul actionar majoritar al celei mai mari banci din Romania in urma achizitionarii unui pachet de 61,8825% din actiuni, la un pret de 7,65 euro/actiune. Pretul total pentru cele 490.399.321 actiuni vandute este de 3.751.554.805 euro. Decizia a fost anuntata dupa deschiderea ofertelor finale, imbunatatite si irevocabile depuse de cei doi investitori selectati. Contractul de vanzare-cumparare va fi semnat astazi la Palatul Victoria, in urma consultatiilor cu investitorul desemnat.

Conform contractului de vanzare-cumparare de actiuni, noul actionar majoritar al BCR va prelua pachetul de 36,8825% detinut de stat, la care se adauga pachetul de 25 procente al BERD si IFC. In continuare, vor ramane nemodificate participatiile Societatilor de Investitii Financiare, care , impreuna, detin 30,12% din actiuni, precum si pachetul de 8 procente detinut de angajatii BCR.

In urma acestei tranzactii, BERD si IFC au obtinut un castig de 1,30 de miliarde de euro, in contextual in care in urma cu doi ani, cele doua investitii au platit doar 210 de milioane de euro pentru pachetul de 25% din actiunile bancii.

Sebastian Vladescu, ministrul de finante, a fost cel care a dat publicitatii marele anunt: "In aceasta seara am primit ofertele imbunatatite din partea celor doi investitori. In urma unui proces care nu a fost usor, BCR merge la Erste Bank, pretul oferit pe actiune fiind de 7,65 de euro".

"Aceasta este o tranzactie fara precedent in Romania si demonstreaza increderea investitorilor in tara noastra. Suntem foarte multumiti de calitatea foarte buna a ofertelor depuse, care au fost tratate in conditii de transparenta deplina si in conformitate cu cele mai bune practice internationale. Privatizarea BCR va consolida sectorul bancar al Romaniei si va facilita procesul de aderare la UE. Aceasta privatizare arata ca bunurile romanesti au valoare europeana, globala. Sper sa fie doar inceputul, iar bunurile romanesti sa fie cotate la adevarata lor valoare", a adaugat Vladescu.

Pretul oferit de potughezi nu va fi dezvaluit niciodata, chiar Sebastian Vladescu a apelat la o metoda originala de sublinia acest lucru. Astfel, ministrul de finante a distrus ieri cu ajutorul unui ciocan, in cadrul conferintei de presa, hard-diskul ce continea sumele si strategia propuse de cei doi investitori. Dupa trei lovituri de ciocan, oficialii s-au asigurat ca hard-disk-ul nu mai poate fi folosit.

"Sintem foarte incintati de obtinerea controlului liderului din sistemul bancar romanesc. Procedura de licitatie s-a desfasurat impecabil, corect si transparent" a spus Manfred Wiemer, reprezentantul Erste Bank, dupa anuntarea rezultatului. Dupa aceste cuvinte, fericit, a ridicat ambele miini in aer, facind semnul victoriei in fata jurnalistilor prezenti in sala.

In schimb, reprezentantul BCP nu a avut nimic de obiectat, iar , dupa ce i-a felicitat pe austriecii de la Erste Bank, a recunoscut corectitudinea licitatiei, cu toate ca era vizibil afectat de decizia finala.

Declan Duff, vicepresedintele interimar pentru operatiuni al IFC a declarat ca privatizarea BCR "arata ce rezultate spectaculoase poate aduce cu sine schimbarea in cadrul unei organizatii"

In acelasi timp, un reprezentant BERD a afirmat ca "procesul de privatizare a BCR este cel mai impresionant" la care a luat parte, si care "transmite un mesaj puternic despre Romania in Comunitatea Europeana".

Sa-i cunoastem mai bine pe austriecii de la Erste

Banca austriaca Erste Bank este una dintre cele mai mari banci din si detine active ce depasec 140 miliarde de euro.

In ultima perioada, banca din Austria si-a intensificat prezenta in Europa Centrala si de Est. Astfel, Erste Bank a achizitionat actiuni ale unor banci importante din Ungaria, Cehia, Slovacia, Croatia si Slovenia, iar anul acesta a investit si in Serbia.

Erste Bank a inregistrat in primele noua luni ale anului un profit net de circa 509 milioane de euro, in crestere cu 40% fata de perioada similara a anului trecut.

In final, este de remarcat ca Erste Bank s-a calificat si in etapa a doua a privatizarii CEC, celelalte institutii interesate fiind Banca di Siena , Dexia Bank, Eurobank, National Bank of Greece, OTP Bank si Raiffeisen Bank.

Noii actionari ai BCR

Erste Bank 61.88%

SIF-urile 30.12%

Salariatii BCR 8%

Cele mai mari privatizari din istoria Romaniei:

Compania Cumparator Suma incasata

BCR Erste Bank 3.7 mld. euro

Petrom OMV 669 mil.euro

Romtelecom OTE 306.8 mil. Euro

BRD Societe Generale 115,7 mil. euro


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.