Privatizarea celei mai mari banci din Romania se va incheia astazi la ora 19.00 cand Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va anunta castigatorul licitatiei. Castigatorul va fi ales intre Millennium Banco Comercial Portugues din Portugalia si Erste Bank, din Austria.

Dintre cele doua finaliste, va castiga cea care va oferi mai multi bani pentru cele aproximativ 62% din actiunile BCR scoase la vanzare.

Surse din piata sustin ca portughezii de la Millennium vor fi castigatorii marii confruntari. Astfel, oficialii celei mai mari banci din Spania, Santander, sustin ca portughezii de la Millennium ar putea plati 4,55 miliarde de dolari ( 3,8 miliarde de euro) pentru 62% din actiunile BCR, informeaza Reuters.

"Suntem foarte convinsi ca BCP va castiga licitatia pentru BCR si va plati aproximativ 3,8 miliarde de euro pentru pachetul de 62% din actiuni al bancii din Romania", conform unui raport dat publicitatii de banca spaniola. De asemenea, Santander sustine ca portughezii de la Millenium ar trebui sa apeleze la actionari pentru plusa cu inca 1,7 miliarde de euro pentru a putea castiga licitatia.

Chiar si in aceste conditii, banca spaniola recomanda cumpararea de actiuni diun cadrul bancii portugheze: "BCP este de cumparat chiar daca achizitioneaza BCR, chiar daca nu".

Conform aceluiasi raport Santander, achizitia BCR ar reprezenta o tranzactie care va schimba radical banca portugheza, astfel incat afacerea nu ar trebui privita doar pe termen scurt.

Cea mai mare banca din Romania, BCR are active de aproximativ 9 miliarde de euro. Dintre acestea, statul roman va incasa aproximativ 60% din valoarea tranzactiei. In cursul zilei de ieri, s-a hotarat ca invingatorul licitatiei pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni la Banca Comerciala Romana va deschide un cont escrow in strainatate, la o banca din Londra selectata de statul roman,


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.