Domeniile ".eu" sunt deja disponibile, urmeaza sa apara cele cu o singura litera, mai rare si mai valoroase. Pentru acestea din urma deja se anunta o batalie crancena intre companiile internationale. Va avea castig de cauza cine va da mai mult. Anul viitor vor fi scoase la licitatie nume de domenii formate dintr-o singura litera, precum "a.com" sau "b.org". Foarte probabil, cei care doresc sa rezerve o astfel de adresa vor trebui sa plateasca o suma cu sase zerouri, in dolari.

In asteptare

Deocamdata, adresele de Internet formate dintr-o singura litera sunt blocate. Acestea au fost scoase de la vanzare in 1993. La acea vreme, gestionarii domeniilor si-au dat seama ca numarul celor care vor dori sa-si creeze adrese pe Internet va creste exponential. Data fiind puterea de calcul a masinilor de atunci, parea riscant sa creezi o baza de date care sa gestioneze informatii referitoare la zeci de milioane de site-uri.

Administratorii domeniilor planuiau ca, atunci cand numarul site-urilor va deveni prea mare, sa imparta uriasa baza de date in 26 - cate una pentru fiecare litera a alfabetului (fara diacritice). In acest caz, adresele de Internet de genul "sfin.com" ar fi devenit "a.sfin.com".

Tehnologia e gata

Totusi, in 1993, inainte de introducerea restrictiei, fusesera deja inregistrate sase adrese formate dintr-un singur nume: "q.com", "x.com", "z.com", "i.net", "q.net", si "x.org". Proprietarilor li s-a permis sa le pastreze atata vreme cat nu era nevoie de ele pentru a imparti baza de date. Deocamdata, norocosii proprietari de adrese formate dintr-o singura litera sunt companii precum Quest, Pay Pal, Nissan sau Inet Corp.

In prezent, domeniile sunt gestionate de o organizatie nonprofit americana: ICANN (de la Internet Corporation for Assigned Names and Num-bers). Dupa ce a primit numeroase cereri din partea unor companii care isi doresc o adresa de Internet formata dintr-o singura litera, ICANN a decis sa reanalizeze problema. La inceputul acestei luni, consiliul sau de administratie s-a intalnit la Vancouver. Concluzia a fost ca vanzarea domeniilor in discutie este posibila. Tehnologia actuala permite gestionarea unor baze de date gigantice fara nici un fel de probleme (exista mai bine de 40 de milioane de adrese terminate in ".com").

Prin urmare, vanzarea noilor domenii ar trebui sa inceapa anul viitor. In mod normal, domeniile Internet se vand pe principiul primul-venit, primul-servit, cu maximum cateva zeci de dolari. In schimb, acestea ar putea fi scoase la licitatie, dat fiind ca sunt foarte multi cei care si le doresc. Yahoo!, spre exemplu, a cerut anul acesta adresa y.com. Specialistii spun ca exista companii care vor fi gata sa plateasca mai bine de un milion de dolari pentru o astfel de achizitie.

Exceptiile romanesti

Cele mai multe domenii romanesti formate dintr-o singura litera au fost rezervate in urma cu aproape un deceniu de cetateni straini, potrivit informatiilor disponibile pe site-ul RNC (organizatia care gestioneaza domeniile ".ro"). Singurele exceptii sunt reprezentate de k.ro (inregistrat de compania Kappa), m.ro (Euroweb) si q.ro (Dynamic Network Technologies).

".eu", de Mos Nicolae

Companiile, institutiile publice si proprietarii de marci inregistrate pot rezerva, incepand din 7 decembrie, domenii Internet cu extensia ".eu", informeaza un comunicat al Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. Nu este la fel de valoros, dar poate conferi credibilitate site-urilor cu aceasta extensie. Perioada dedicata rezervarii domeniilor se va incheia peste doua luni. Lucrurile nu se limiteaza insa doar la institutii si companii. Din 2 ianuarie 2006, vor putea fi inregistrate si numele de familie, iar din 7 aprilie 2006 incepe inregistrarea generala.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.