Investitia in actiunile listate la Bursa s-a dovedit si in acest an una extrem de profitabila, oferind cele mai mari randamente ale pietei financiar-bancare. Cu toate ca preturile actiunilor cotate nu au crescut cu ritmul din 2004, acestea au depasit asteptarile majoritatii specialistilor.

Cresterea cotatiilor actiunilor listate nu a fost la fel de spectaculoasa ca in 2004, dar randamentele oferite de plasamentele bursiere au fost mult mai bune decat un depozit bancar sau investitia in unitati ale fondurilor mutuale. Iar evolutia din aceasta saptamana nu ar putea aduce modificari semnificative, daca analizam oscilatiile din ultima perioada ale cotatiilor si scaderea semnificativa a lichiditatii, care ar putea sa mentina lichiditatea la un nivel scazut, iar preturile sa nu inregistreze variatii semnificative.

Peste asteptari

Laurentiu Popescu, trader la Ieba Trust, considera ca unele actiuni au depasit estimarile facute la inceputul anului, evolutia buna din acest an fiind pusa pe seama cotei unice a impozitului pe profit, care lasa mai multi bani la dispozitia companiilor, pretului petrolului si derularii procesului de aderare la Uniunea Europeana.

Si analistii societatii de consultanta KTD Invest considera ca randamentele oferite de Bursa au fost peste asteptari, mai ales ca debutul anului a fost unul de natura sa sperie foarte multi investitori, chiar si pe aceia care au o experienta de doi-trei ani in jocul la Bursa. Iulian Panait, presedintele KTD Invest, este de parere ca "intrarile masive de capitaluri straine, in special in lunile de toamna, au facut ca evolutia ascendenta a preturilor sa depaseasca estimarile".

In schimb, Cristian Tudorescu, analist la Vanguard, a precizat ca "randamentele Bursei la final de an 2005 au confirmat asteptarile pietei, desi pe parcursul anului am avut parte si de corectii mai ample, dar normale pe un trend crescator care dureaza de cativa ani."

Mai pesimist este Andrei Anghel, analist Confident Invest, care a precizat ca, in comparatie cu avansul indicelui BET inregistrat anul trecut, cresterea pana la 14 decembrie 2005 a fost cu siguranta sub asteptarile investitorilor. Dar apropierea de niste randamente normale de 15-20% pe an este de bun augur, deoarece evolutia Bursei incepuse sa nu mai aiba nici o legatura cu fundamentele economice, in special cu cresterea economica, apreciaza Anghel. In opinia sa, chiar daca rata anuala de crestere a indicilor va fi foarte ridicata si in viitor (peste o valoare de 30-35%), va avea un ritm inferior si se va ajusta din ce in ce mai mult dupa cea inregistrata de bursele europene.

SIF-urile, cele mai cautate in 2005

"Daca urmarim valoarea tranzactiilor incheiate de la inceputul anului si pana in prezent, cele mai cautate actiuni, asa cum era de asteptat, au fost cele ale SIF, companiile din domeniul petrolier si BRD si TLV, toate beneficiind de un climat economic favorabil", este de parere Laurentiu Popescu, trader la Ieba Trust. In opinia sa, cotatiile actiunilor SIF au fost influentate de ridicarea pragului maxim de detinere si sumele vehiculate in procesul de privatizare a BCR, unde cele cinci SIF-uri detin impreuna 30%. Pe de alta parte, pretul petro-lului si gradul de bancarizare scazut al societatii romanesti au determinat investitorii sa aiba in vedere actiunile bancilor si ale companiilor petroliere.

Valentin Ionescu, director de operatiuni la Euro Invest Vision, considera ca apetitul ridicat al investitorilor pentru achizitionarea actiunilor SIF a avut la baza detinerile din portofoliu (actiuni BCR, TLV si BRD), dar si cresterea constanta a activului net. Pe langa aceste motive, Iulian Panait, presedinte al KTD Invest, a mai identificat raportul bun dintre VANU (valoarea activului net unitar) si pretul din piata de la inceputul anului, lichiditatea ridicata a tranzactiilor, capitalizarea bursiera semnificativa.

RRC, intens speculata

Dar jocul la Bursa implica si speculatie. Analistii opineaza ca titlurile emise de Rompetrol Rafinare (RRC) au fost cele mai speculate. Iulian Panait motiveaza acest fapt prin existenta a doi factori opusi ca semnificatie, dar deopotriva de puternici. Primul este reprezentat de rezultatele financiare foarte bune obtinute in ultimele trimestre (ca efect al cresterii cotatiilor petrolului), iar al doilea - de presiunea negativa exercitata asupra pretului de la Bursa al actiunilor, generata de problemele juridice si de imagine aduse pe primele pagini ale ziarelor in legatura cu dosarul privatizarii si anchetele in desfasurare ce implica inalti oficiali ai companiei.

Analistul de la Confident Invest sustine ca si actiunile SIF au fost intens speculate pe baza majorarii pragului de detinere si mai ales a opiniilor si zvonurilor contradictorii cu privire la acest lucru. "Tendinta a fost preluata apoi de privatizarea BCR, cu speculatii legate de suma oferita, numele castigatorului, data eventualei listari, toate fiind amplificate de presa si avand influente majore in pretul SIF-urilor", a comentat Anghel. Insa cea mai mare oportunitate de speculatie a existat la inceputul anului si s-a aplicat intregii Burse, fiind cauzata de neclaritatile legate de modul de impozitare a castigurilor pe Bursa si care a determinat unele dintre cele mai puternice fluctuatii de pret inregistrate vreodata de BVB, a tinut sa precizeze Anghel.

Evolutie BVB

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni de la cota Bursei, a inregistrat pana vineri o apreciere cu 53,45% fata de inceputul anului, aproximativ jumatate din cresterea din 2004. De asemenea, indicele BET-C, care sintetizeaza evolutia de ansamblu a pietei,
s-a majorat pana la 16 decembrie cu 40,4%, fata de aprecierea cu 103,5% din 2004. Singurele actiuni care au adus un randament mai mare fata de anul trecut au fost cele cinci SIF-uri, al caror pret s-a majorat, in medie, cu 162,5% fata de 115% in 2004.

Dar valoarea medie a tranzactiilor incheiate pana la 16 decembrie a fost de 8,4 milioane euro, comparativ cu numai 2,3 milioane euro anul trecut, evolutie posibila prin dublarea numarului de tranzactii incheiate cu titlurile listate. In plus, valoarea companiilor listate a ajuns la 15,3 miliarde euro, aproape dubla fata de cea inregistrata la finele lui 2004. Si asta in conditiile in care la cota BVB nu au aparut, in acest an, decat cinci noi companii.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.