Societatea din Cluj cere in justitie jumatate din actiunile pe care Ana Hotels le-a cumparat de la francezi invocand o intelegere anterioara tranzactiei.
Una dintre cele mai interesante afaceri din acest an, preluarea controlului hotelului Hilton din Capitala de catre vicepremierul George Copos, a ajuns in instanta, deoarece firma Tehnofrig Cluj reclama jumatate din pachetul de actiuni achizitionat de Ana Hotels, sustinand ca asa a fost intelegerea intre cele doua parti cand au intrat in aceasta afacere.

Pe data de 13 octombrie la Tribunalul Bucuresti, sectia VI Comerciala, a fost inregistrat dosarul 5197, avand ca obiect "obligatia de a face", in care reclamantul este Tehnofrig SA, paratii fiind Ana Hotels si Gheorghe Copos. Primul termen de infatisare a fost pe 11 noiembrie, iar al doilea pe 2 decembrie, paratii solicitand instantei o amanare in vederea angajarii unui aparator, sustin surse de pe piata.

Francezii de la Vivendi Universal au vandut in acest an un pachet de 52,54% din actiunile societatii care controleaza hotelul de cinci stele Athenee Palace din Bucuresti catre Ana Hotels, companie care face parte din grupul de firme al lui Copos, in cadrul unei tranzactii estimate in jurul a 21 de milioane de dolari (circa 18 milioane de euro).

Vanzarea actiunilor Vivendi Universal catre partea romana in afacerea Hilton a fost asistata de catre firma franceza de avocatura Gide Loyrette Nouel, cu avocati de la birourile sale de la Paris si Bucuresti. Consultanta pentru achizitia actiunilor a fost asigurata de catre firma de avocati Badea, Georgescu & Asociatii.

Surse de pe piata afirma ca intre grupul lui Copos si firma Tehnofrig a existat o intelegere anterioara semnarii tranzactiei cu francezii, potrivit careia Tehnofrig si Ana Hotels ar fi urmat sa achizitioneze impreuna pachetul de actiuni la Hilton prin intermediul unui vehicul de investitii. Copos nu doreste acum sa imparta actiunile cu Tehnofrig Cluj.

De cealalta parte, Tehnofrig isi revendica intrarea in afacerea Hilton. Cele doua parti nu s-au inteles si cum fiecare vine cu banii in aceasta afacere ca sa cumpere pachetul de actiuni. Copos a platit in final pentru tot pachetul.

Compania din Cluj a intentat astfel proces celor care controleaza acum afacerea Hilton, angajand pentru aceasta firma de avocatura Calin Zamfirescu & Asociatii, condusa de catre Calin Zamfirescu - cotat ca unul dintre cei mai buni avocati in materie de litigii comerciale de pe piata romaneasca. Zamfirescu ocupa si pozitia de presedinte al Uniunii Avocatilor din Romania.

Tehnofrig SA din Cluj este specializata in productia de utilaje pentru prelucrarea produselor alimentare, bauturilor si tutunului.

Compania este controlata de catre un grup de oameni de afaceri din Cluj. Conform raportarilor Rasdaq din 21 octombrie, Tehnofrig este detinuta de catre Dorel Goia cu 27,72% din actiuni, Horia Ciorcila - 19,43%, Simona Ciorcila - 8,28%, Turcu Iacob - 18,25%, Turcu Sorinel - 8,28%, restul actiunilor fiind in posesia altor actionari.

Ana Hotels opereaza sapte hoteluri, din care un hotel de cinci stele pe piata Capitalei - Crowne Plaza. De asemenea, are trei hoteluri in statiunea montana Poiana Brasov - Sportul, Bradul si Poiana, iar in statiunea Eforie Nord - hotelurile Astoria si Europa, respectiv centrul de sanatate Ana Aslan Health Spa.
Oficialii celor doua parti nu au avut nimic de comentat pe aceasta tema.


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.