Numarul de turisti romani care au preferat destinatiile externe a inregistrat o crestere de 36,8 la suta pe primele noua luni ale anului, fata de perioada similara a anului precedent, potrivit datelor prezentate, vineri, de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT).

90,2% dintre turistii care au optat pentru destinatii externe au ales Europa. Cel mai mare numar de turisti a avut ca destinatie Grecia (27,1% din totalul turistilor care au plecat din Romania), urmata de Italia(10,6%), Turcia (10,1%), Spania (9,9%) si Franta (4,9%). Referitor la judetele emitente de turisti pentru outgoing, pe locul 1 se afla Municipiul Bucuresti (37% din total), urmat de Cluj (10%) si Timis (5,7%).

Romanii prefera zborul charter

Principalul produs turistic solicitat de catre romani a constat in sejururile cu zbor charter. Pentru acest segment, ANAT estimeaza o crestere de circa 50% fata de anul precedent, datorita maririi destinatiilor catre care au fost operate astfel de curse. S-au inregistrat cresteri pe destinatiile Grecia, Turcia, Spania, Tunisia, Egipt si Malta. Un motiv al cresterii a fost introducerea unor noi zboruri (destinatiile listate mai jos cu bold)

Cele 15 destinatii catre care touroperatorii membri ANAT au operat circa 60 de zboruri charter inregistrate in 2005 sunt: Grecia (Salonic, Creta, Rhodos), Spania (Mallorca, Barcelona, Malaga, Tenerife), Egipt (Hurgada, Sharm el Sheik), Turcia (Antalya, Bodrum), Italia (Rimini), Iordania, Tunisia, Malta. Cresterea numarului de zboruri charter este semnificativa si denota faptul ca raportul bun calitate-pret a determinat un numar mare de romani sa opteze pentru petrecerea vacantelor in strainatate. 2005 a fost primul an in care touroperatorii romani au organizat chartere si cu plecari din alte orase, respectiv Timisoara si Cluj-Napoca.

Pentru 2006, ANAT estimeaza ca trendul de crestere va continua, datorita deschiderii unor noi destinatii in bazinul mediteranean. Preferinta turistilor pentru zborurile charter are ca motivatie scaderea preturilor - din ce in ce mai accesibile. Putem spune ca are loc o reorientare a turistului catre zborurile charter.

Noile tendinte : turismul de shopping si turismul de aventura

Un alt segment este cel al circuitelor. Multi turisti se indreapta catre destinatii exotice sau indepartate, precum Africa (Egipt, Maroc), America Latina, America de Nord, Australia, Noua Zeelanda si Japonia. Pentru Europa, cele mai solicitate circuite sunt, in ordine, Italia, Spania, Franta si tarile intermediare, urmate de circuitele in tarile nordice. Orientul Mijlociu a fost mai putin solicitat datorita situatiei conflictuale din zona.

City Break-urile si turismul de shopping reprezinta un segment distinct. Cele mai solicitate orase au fost Roma, Milano, Paris, Barcelona, Madrid, Viena. City Break-urile au ca scop vizitarea oraselor sau shopping-ul. Pentru shopping, cele mai solicitate orase au fost Milano, Viena si Budapesta, iar ca destinatii extraeuropene, Dubai, Egipt (Cairo), China si Thailanda.

Au fost si solicitari pentru turismul de aventura: Africa (Kenya) pentru safari si vanatoare, Egipt (diving la Marea Rosie), Seychelles (diving) si Maldive.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.