Ronald Weissberger se prezinta ca "un brasovean care n-a renuntat la radacinile lui". Drept dovada, dupa ce a ajuns presedintele unui gigant al economiei canadiene, vrea sa construiasca un aeroport international la Brasov.

Dimineata se trezeste la 6.30. Peste numai o jumatate de ora, il gasesti pe malul oceanului. Pe coasta Floridei, la Fort Lauderdale, face in fiecare zi o plimbare de cinci kilometri. Urmeaza un dus si micul dejun. Apoi, mail-urile si telefoanele. La 12.30 punct se duce la clubul de bridge, unde ramine pina la orele 16.00. Seara si-o petrece cu familia sau prietenii. Fac o partida de tenis sau merg la restaurant. Asa isi petrece ziua unul dintre cei mai influenti oameni de afaceri canadieni, Ronald Weissberger, presedintele concernului IntelCan, lider mondial in lucrari de infrastructura a aeroporturilor.

Casa contra viza

Este brasovean, nascut in 1944 la Tarlungeni, linga Brasov. Tatal sau era proprietarul unei mici intreprinderi textile, care, in 1948, a fost nationalizata. Mama, casnica, ii ingrijea pe cei doi copii, Ron si sora sa mai mare cu doi ani.

"Intre ‘50 si ‘52, comunistii au demarat actiunea de evacuare a asa-zisei burghezii. Dictatura inumana din Romania ne-a lasat un gust amar. Timp de 12 ani am incercat sa obtinem aprobarea pentru emigrare. In final, unui comunist corupt i-a placut atit de mult casa noastra, incit ne-a ajutat sa obtinem viza de plecare", spune presedintele IntelCan.

Concurenta comunismului

Au ajuns in Canada in 1960, unde a urmat Politehnica, specialitatea electronica si telecomunicatii. In 1968, s-a angajat la cea mai mare firma de telecomunicatii din America de Nord, Nortel. In 1972, firma l-a trimis in Romania sa participe la o licitatie pentru modernizarea retelei de telecomunicatii. "Eram tinar si naiv, astfel ca nu mi-am dat seama de marea coruptie din nomenclatura comunista. O tinara inginera mi-a soptit ca n-am nici o sansa, fiindca ministrul este 'in buzunarul belgienilor>>. Inginera a avut dreptate. Am pierdut, desi aveam o tehnologie cu mult mai avansata, un pret mai bun si conditii de plata mai avantajoase", spune Ron.

Impozitele si moartea

In 1977, intreaga familie s-a mutat la Ottawa, in Ontario. Acolo a intrat ca partener minoritar intr-o firma noua care, dupa patru ani, s-a transformat in IntelCan. In 2001 a fost ales presedintele firmei.

Dupa revolutie, Ron a venit in Romania de mai multe ori, cu afaceri. De fiecare data a vizitat si Brasovul, unde cauta o metoda de realizare a unui aeroport international. "Decizia-cheie a venit de la Consiliul de Administratie al IntelCan si de la Consiliul Judetean Brasov. Am propus CJ sa ne sprijine in toate activitatile preliminare si m-am angajat sa gasesc o solutie pentru finantarea proiectului", estimata la 85 de milioane de euro. Intrebat despre certitudinea investitiei de la Brasov, cel care se semneaza "un brasovean care n-a renuntat la radacinile lui", spune: "Singurele lucruri sigure in viata sint impozitele si moartea, restul…"

Birou virtual

In februarie 2003, Ronald Weissberger a suferit un atac de cord, care i-a schimbat total ritmul de viata. "De cind am avut infarctul, doctorul mi-a recomandat sa petrec iernile in Florida. Tehnologia a ajuns in punctul in care, astazi, am un birou virtual. Astfel, pot mentine un contact permanent cu firma si restul lumii, din apartamentul personal", mai spune Ron.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.