Asirom a anuntat ieri ca va proceda la o majorare de capital la inceputul anului viitor. Surse de pe piata financiara afirma ca aceasta operatiune ar fi inclusa intr-o ampla tranzactie la finalul careia ar putea aparea un nou actionar important la Asirom.

Omul de afaceri Ioan Niculae, care controleaza compania Asirom prin grupul Interagro, afirma insa ca nu este vorba de nici un fel de tentativa de vanzare a companiei.

"Niciodata nu a fost vorba de asa ceva. Nu vreau sa vand nimic. Scopul nostru este cresterea gradului de solvabilitate. Vrem sa aducem iarasi Asirom pe primul loc pe piata asigurarilor. Si schimbarile de management pe care le-am facut in ultima perioada au tot acest obiectiv", a spus Ioan Niculae ieri pentru ZF.

Asirom a transmis ieri catre Rasdaq, unde este listata, un raport prin care anunta ca a fost convocata Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor de catre Consiliul de Administratie al societatii in vederea unei majorari de capital.

AGEA a fost convocata pe data de 5 ianuarie, iar la aceasta vor participa toti actionarii inregistrati pana pe data 16 decembrie 2005, adica astazi. "Grupul Interagro va participa la aceasta majorare cu circa 25- 30 milioane de euro. Asteptam sa participe si ceilalti actionari. Vrem sa avem cel mai mare capital social al unei companii de asigurari din Romania", a explicat Niculae.

Sursele citate au afirmat insa pentru ZF ca al doilea mare grup de pe piata asigurarilor din Italia, Gruppo Fondiaria, prin compania Milano Assicurazioni, ar fi interesat de achizitia pachetului majoritar de actiuni controlat de Niculae. Oferta ar urma sa fie inaintata pana la sfarsitul acestui an. Niculae neaga ferm orice discutii.

"Nici nu am auzit de aceasta companie, Milano Assicurazioni", a spus Niculae. El a subliniat ca a avut discutii cu peste 20 de companii si fonduri de investitii interesate de Asirom, dar nu vrea sa vanda.
Italienii au fost insa in Romania si chiar ar fi facut in aceasta toamna, direct sau indirect, un due-dilligence (raport de evaluare) la Asirom, conform surselor citate.

In afara de Fondiaria, si Allianz ar putea intra pe fir. Unul din vicepresedintii grupului german a solicitat o intalnire cu Niculae.

Capitalul Asirom este de aproape 18 mil. euro. Capitalizarea de piata a Asirom se ridica acum la 100,6 milioane de euro, la ultimul pret de 0,575 lei pe actiune.

Grupul Fondiaria, a doua companie de asigurari din Italia, a avut prime brute subscrise de 9,8 miliarde de euro in 2004. Actionarul semnificativ al companiei este compania italiana Premafin Finanziaria, cu 47,2% din actiuni.

Luna trecuta, un fond de investitii american, QVT, a cumparat de pe Rasdaq 10% din actiunile Asirom de la omul de afaceri Tiberiu Bica Postelnicu, pe care a platit 9,5 milioane de euro. Asirom este controlata de Niculae prin Interagro, care detine 40% si Astra Romana cu 18%.

In afara QVT, ceilalti actinari semnificativi sunt fondul american Broadhurst, cu 19,7%, AVAS, cu 6,3 %, si alti actionari mai mici, cu 6,4%. Compania a avut afaceri de 129 mil. euro anul trecut si o pierdere de aproape 6 mil. euro.

Afacerile Asirom au crescut in primele noua luni cu circa 22% in euro, pana la 130 de mil. euro (472 de mil. lei).

In al treilea trimestru al anului, Asirom a inregistrat o pierdere de peste 2,8 mil. euro (aproximativ 9,8 mil. lei), dupa ce pentru primele sase luni raportase un profit de 540.000 de euro. Comparativ cu primele noua luni ale anului trecut, pierderea s-a redus insa cu 4% in euro.


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.