China s-ar putea declara, in curand, a patra economie puternica a lumii, dupa SUA, Germania si Japonia, dar depasind economiile Italiei, Frantei si Marii Britanii. Aceasta noua evaluare, releva ieri corespondentul agentiei Reuters la Beijing, va avea la baza noi cifre, revizuite, referitoare la Produsul Intern Brut, ca si la alti indicatori economici ai Chinei, elaborate de Biroul National de Statistica, ce vor fi date publicitatii dupa 20 decembrie.

"The South China Morning Post", publicatie ce a intrat in posesia unora dintre cifrele respective, informa marti ca PIB-ul acestei tari a fost reevaluat, cu o suma in plus de 300 miliarde de dolari. Cu un astfel de PIB, releva Reuters, economia chineza - actualmente a saptea din lume - este catapultata pe locul al patrulea, ocupat in prezent de economia britanica.

Jim O'Neill, economist principal la Goldman Sacchs din Londra, afirma, in context, ca, oricum, ritmurile foarte inalte de crestere economica si flexibilizarea monedei nationale operata in anul 2005 justifica obtinerea de catre China a statutului de a patra economie puternica a lumii.

Acesta releva indeosebi faptul ca nu numai ca ritmul de crestere economica a fost cu mult mai mare decat in Italia, Franta sau Marea Britanie, dar moneda nationala chineza, yuanul, a crescut cu circa 2,5 la suta fata de dolarul american, ceea ce a stimulat cresterea productiei ca urmare a faptului ca a fost evaluata in dolari. In acelasi timp, euro si lira sterlina au slabit. Nu va surprinde pe nimeni faptul ca noua cifra a PIB-ului Chinei va fi cu 20 la suta mai mare decat PIB-ul din 2004, care a fost de 1.650 miliarde de dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.