Dobanzile mici oferite de banci la depozitele in lei si majorarea celor la valuta, la care s-a adaugat cresterea cursului valutar din ultimele luni, au reaprins interesul pentru economisirea in valuta.

Depozitele in valuta ale populatiei au crescut din octombrie anul trecut pana in octombrie curent cu 23,2% (exprimat in euro), in timp ce economisirile in lei au crescut cu numai 17,2%. Valuta a inceput sa marcheze o crestere anuala mai rapida decat in cazul leilor inca din septembrie.

Aceasta in conditiile in care depozitele populatiei in valuta (exprimate in lei) au crescut in octombrie cu 4,6%, iar in septembrie inregistrasera o crestere cu 3,1%. In acest timp economiile in lei ale populatiei au inregistrat o crestere cumulata de 2%. Cresterea a fost astfel influentata si de deprecierea leului in fata euro si a dolarului.

Dar si calculata in euro, dinamica depunerilor in valuta a fost mai buna: in octombrie soldul a crescut cu 2%, iar in septembrie cu 1,7%.

Depozitele in valuta au inceput sa creasca mai repede decat cele in lei inca din mai, cand economisirea in moneda locala s-a prabusit, odata cu dobanzile oferite de banci. Dinamica economiilor in valuta era pe atunci influentata si de scaderea cursului, care facea ca soldul, exprimat in lei, sa fie mai mic.

De altfel, exprimata in lei, cresterea anuala a depozitelor in valuta este de 10,1%, ramanand astfel sub cea a economiilor pastrate in moneda locala.

Datele BNR arata ca la sfarsitul lui octombrie soldul depozitelor la termen in lei era de 28,7 miliarde de lei (echivalentul a 7,8 miliarde de euro). In acest timp depozitele in valuta se situau la echivalentul a 17,8 miliarde de lei (4,8 miliarde de euro).

Dobanzile la lei se mentin la minime istorice, ca urmare a politicii bancii centrale de a permite mentinerea unui exces de moneda in piata. Desi in noiembrie BNR a sterilizat mai mult, incurajand astfel revigorarea dobanzilor pe termen scurt pe piata, de la inceputul lunii nu a mai organizat nici o licitatie. Astfel, dobanzile pe piata au coborat din nou, iar bancile nu au modificat dobanzile platite clientilor. Doar doi jucatori au facut exceptie, insa chiar si in aceste cazuri dobanzile au ramas la niveluri foarte scazute si dupa majorari. In timp ce dobanzile la lei stagneaza la un nivel la care nu pot asigura nici macar protectia impotriva deprecierii, fara a mai putea fi vorba de aducerea unui castig, pe pietele internationale ratele cresc.

Dobanzile la dolar au trecut de 4% pe an, dupa recenta majorare intreprinsa de Banca Centrala a Statelor Unite, iar aceste modificari incep sa se resimta si in dobanzile platite la depozitele clientilor. Datele BNR arata ca in octombrie dobanda medie la depozitele in dolari a fost de 2,6% pe an, in crestere cu 0,2 puncte fata de luna precedenta. Pe de alta parte, Banca Centrala Europeana a majorat dobanda la euro cu un sfert de punct procentual pana la 2,25% pe an, iar pietele asteapta acum noi cresteri. Astfel se creeaza loc si pentru cresterea dobanzilor platite de banci la depozitelor clientilor.

In conditiile in care expectatiile inflationiste s-au deteriorat, piata se asteapta ca banca centrala sa abordeze o politica mai ferma privind excesul de moneda si dobanzile.

Bancherii spun de asemenea ca dobanzile la depozitele in lei nu vor putea ramane mult timp la aceste niveluri, care descurajeaza economisirea, pentru ca bancile vor ramane fara resurse de finantare a creditelor in moneda locala.


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.