In topul societatilor comerciale pentru care statul a cerut anul trecut deschiderea procedurii de reorganizare judiciara si faliment se afla, pe primul loc, SC RAFO SA Onesti. Datoriile de peste 8.000 miliarde de lei acumulate in timp de rafinarie sunt egale cu restantele celorlalte 56 de societati comerciale - mari contribuabili - pentru care Fiscul a solicitat falimentul in 2004. In aceste conditii, desi era de asteptat ca rafinaria sa intre in faliment, societatea a ramas in picioare, continuand sa acumuleze datorii. Fostul guvern a explicat "tinerea" in viata a rafinariei prin necesitatea protejarii angajatilor. Intr-o declaratie recenta, ministrul de stat Adriean Videanu a tinut insa sa precizeze ca salariatii nu vor ramane fara locuri de munca, daca societatea va fi executata.

Potrivit unei situatii recente a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), in anul 2004, Fiscul a solicitat demararea procedurii de reorganizare judiciara si faliment in cazul a 57 de societati comerciale - mari contribuabili, ale caror datorii restante catre bugetul de stat se ridica la 17.986,7 miliarde de lei. Dintre toti acestia, Rafo "detine" aproximativ jumatate din suma, datorand statului 8.076,6 miliarde de lei.

Pe ultima suta de metri a existentei sale, guvernul Nastase a incercat, printr-o ordonanta de urgenta demult premeditata, sa curete de datorii atat rafinaria Rafo Onesti - societate care oricum a beneficiat de-a lungul timpului de mai multe inlesniri la plata, scutiri si stergeri de datorii -, cat si producatorul de cauciuc sintetic Carom. Urma probabil, daca ordonanta si-ar fi intrat in paine, o noua "privatizare de succes" a rafinariei, prin care alti oameni de afaceri de teapa lui Iacobov, Tender sau a fratilor Iancu ar fi continuat "megaescrocheria"- runda a doua.

Memorandumul cu FMI, incalcat cu nonsalanta

Memorandumul incheiat cu Fondul Monetar International, precum si alte angajamente internationale ale Romaniei recomandau autoritatilor de la Bucuresti falimentul rafinariei Rafo Onesti. "Ministerul Finantelor si creditorii detinuti de stat vor insista pentru continuarea procedurilor de faliment la cea de-a doua mare rafinarie si se vor opune oricarui fel de reorganizare judiciara, fuziune, achizitie sau alta schema in acest sens", se preciza in documentul fondului. Tribunalul a hotarat insa altceva, societatea urmand sa intre in reorganizare judiciara. Planul presupunea revenirea statului in pozitia de actionar majoritar al societatii. Proprietarul rafinariei, Balkan Petroleum, urmarea astfel fuziunea cu producatorul de cauciuc sintetic Carom Onesti si conversia datoriilor in actiuni, astfel incat statul sa devina actionarul majoritar la noua companie. Pe 15 iulie, la sediul RAFO SA Onesti, s-a intrunit Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor, iar printre hotararile luate in acea sedinta s-a numarat si aprobarea, de principiu, a fuziunii prin absorbtie intre RAFO SA, in calitate de "societate absorbanta", si SC Carom SA Onesti, in calitate de "societate absorbita". Principalul creditor al Rafo este Petrom, rafinaria datorand celei mai mari societati romanesti peste 2.250 miliarde de lei.

Scutiri si esalonari cu nemiluita

Daca ordonanta privind scutirea de la plata a celor peste 8.000 miliarde de lei ar fi fost pusa in practica, aceea nu ar fi fost prima "pomana" de care ar fi beneficiat "clientii PSD" de la carma rafinariei. De-a lungul timpului, rafinaria a beneficiat de multe alte scutiri si esalonari la plata. In 1999, se acorda o esalonare pe cinci ani, cu sase luni de gratie pentru plata sumei de 600 miliarde de lei si scutirea la plata majorarilor de intarziere de 450 miliarde de lei. Esalonarea a fost insa pierduta, intrucat rafinaria nu a fost repornita. Doi ani mai tarziu, respectiv in 2001, se esaloneaza plata a 2.314 miliarde de lei si se face conversia in actiuni a unei datorii de 1.100 miliarde de lei. Si Carom a beneficiat de facilitati la data privatizarii, Ovidiu Tender intrand in posesia a 51% din actiunile unei companii la care statul a "sters" 1.679 miliarde de lei - datorii bugetare si alte 619 miliarde de lei - penalizari. In 2002, se esaloneaza pe 60 de luni plata unei sume de 52 miliarde de lei, reprezentand obligatii bugetare restante. Pana la momentul 31 octombrie 2004, "gratie" managementului performant al companiei si generozitatii statului reuseste sa acumuleze datorii la bugetul de stat de aproape 8.000 miliarde de lei.

O afacere putreda inca de la inceput

Decapitalizarea societatilor RAFO si Carom si datoriile acumulate de acestea in timp au fost bine "gandite" inca din 2001, cand in faza finala a privatizarii Rafo s-a calificat consortiul Imperial Oil - Canyon Servicos Portugalia, controlat de Corneliu Iacobov. Rafinaria a fost "adjudecata" astfel pentru 7,48 milioane de dolari de Imperial Oil, apartinand lui Corneliu Iacobov, si Canyon Servicos din Portugalia.

E deja celebra conversatia inregistrata dintre Razvan Temesan, consultant financiar la Rafo pe vremea aceea, cu un partener de afaceri. Temesan sustinea ca Rafo este "interesanta" pentru un eventual cumparator doar pentru stocurile de produse petroliere pe care le detine. Acestea urmau sa fie vandute, datoriile catre stat "uitate", iar societatea - "vlaguita" si fara investitiile ce fusesera promise -, reintoarsa in proprietatea statului.

Daca ordonanta prin care datoriile Rafo ar fi fost "transferate" in ograda statului ar fi fost pusa in practica, prorocirile groparului Bancorex s-ar fi adeverit pana la ultimul cuvant.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.