Intr-un moment in care statul nu mai are ce sa vanda, cabinetele de avocatura din Romania isi concentreaza atentia asupra pietei de capital, finantarilor, a drepturilor de proprietate intelectuala, dar si a fuziunilor si achizitilor.

Piata de avocatura din Romania are o istorie de un deceniu. In anul 1995, a aparut asa-numita "lege a avocatilor", prin care acestia puteau sa se organizeze in structuri profesionale. Atunci, s-au infiintat trei case de avocatura romanesti (Nestor Nestor, Popovici & Asociatii si Musat & Asociatii), aflate in momentul de fata in topul companiilor din domeniu. "De atunci, piata consultantei legale a cunoscut o dezvoltare uimitoare, corpul profesional ce numara in 1990 numai 400 de avocati (in Bucuresti) extinzandu-se la aproximativ 7.000 de avocati in 2005", spune Florian Nitu, partener la Popovici & Asociatii. Astazi, adauga el, sunt inregistrate aproximativ 100 de societati de avocati, iar locul avocatilor obisnuiti sa isi exercite profesia in mod individual a fost luat, in mare parte, de societati profesionale grupand zeci de avocati.

Gheorghe Musat, Managing Partner la Musat & Asociatii, spune ca intre 1995 si 1998, a fost o perioada moarta din punctul de vedere al sosirii pe piata a firmelor de avocatura, si abia dupa 1998, lucrurile au inceput sa se invioreze. Musat crede ca abia de un an-doi piata a inceput sa se maturizeze.

In cazul Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), cele mai reprezentative contracte semnate in ultimii ani provin din domenii precum privatizari, achizitii de companii sau finantari. Reprezentantii Nestor cred ca, in prezent, exista domenii care prezinta un grad mare de atractivitate pentru investitorii straini. "Incepand din anul 2003, gradul de atractivitate pentru investitiile de anvergura din Romania a inceput sa creasca simtitor. In viitor, domeniile care vor atrage cele mai mari fonduri sunt industria de autoturisme/constructii masini, precum si domeniul informatiei tehnologice", spune Adina Chilim, partener NNDKP.

Anda Todor, partener la firma internationala de avocatura Salans, spune ca, in anii urmatori, domeniile care vor atrage cei mai importanti investitori, in afara de sectoarele in care se mai fac inca privatizari (bancar, energetic, auto, radio-comunicatii), vor fi in zona imobiliara, achizitii de firme locale de catre investitori straini si posibile fuziuni de consolidare ale firmelor existente pe piata (cum ar fi lanturile de retail) sau operatiuni pe piata de capital.

"Daca ne raportam la piata, se poate observa un boom al tranzactiilor in domeniul imobiliar, IT&C, pe piata de capital si financiar-bancara, precum si in telecomunicatii", spune Florentin Tuca, Managing Partner la Tuca & Asociatii.

Tot pe cresterea numarului de tranzactii pe piata de capital si pe imobiliare mizeaza si Bryan Jardine, seful biroului pe care firma austriaca de avocatura Wolf Theiss l-a deschis, in luna aceasta in Romania. "Vom incepe cu 15 avocati si vom ajunge la 25, anul urmator", spune Jardine. Markus Piuk, avocat coordonator la casa de avocatura austriaca Schoenherr, se asteapta sa creasca piata consultantei pentru alinierea firmelor la directivele legislatiei europene, in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana.

Tot pe maturizarea economiei si pe pregatirea ei pentru pentru aderarea la UE mizeaza si reprezentantii casei de avocatura Linklaters Miculiti, Mihai & Asociatii. "Sectorul bancar, piata valorilor mobiliare si modalitatile generale de a face afaceri devin din ce in ce mai repede parte dintr-o Uniune Europeana largita", spune Adela Ene, director de marketing la Linklaters.

"In opinia mea, si fara sa exagerez in vreun fel, 2005 a fost anul in care avocatura de business a inregistrat cea mai importanta dinamica din 1989 si pana in prezent. In plus, se simte deja ca acest concept, al avocaturii de afaceri, este perceput din ce in ce mai mult ca un adevarat business, cu o politica si o viziune coerente, un business plan cu bataie lunga si, de ce nu, o strategie clara de promovare", spune Florentin Tuca.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.