Microsoft a declarat razboi pe piata consolelor de jocuri de noua generatie. Xbox 360, lansata recent in SUA, tocmai a ajuns si in Europa, iar succesul pare sa depaseasca cele mai optimiste asteptari.

Bill Gates s-a tinut de cuvant. Consola de jocuri a lui Microsoft, Xbox 360, a fost lansata pe piata, iar avansul fata de urmaritoarele sale (Sony PlayStation 3 si Nintendo Revolution, anuntate pentru anul viitor) i-ar putea asigura un ragaz suficient pentru a vinde pana la 10 milioane de unitati, conform estimarilor oficialilor companiei. Noua generatie de console Sony, Microsoft si Nintendo va revolutiona piata si obiceiurile consumatorilor, spun analistii. De ce? In principal, datorita dotarilor tehnice fara precedent ale consolelor, care vor deveni computere miniaturale, capabile nu doar sa ofere performante grafice iesite din comun pentru jocurile video, ci si sa se interconecteze cu toate echipamentele de entertainment digital ale consumatorului (DVD-player, combina muzicala, MP3 player, PC).

Anul acesta, piata mondiala de jocuri video va avea o valoare de peste 25 de miliarde de dolari, majoritatea provenind din vanzarile de console si de jocuri. Lider detasat in ceea ce priveste vanzarile de console este Sony, cu PlayStation 2, avand o cota estimata la 70%. Intrat pe piata abia in 2001, Microsoft a cucerit intre timp pozitia a doua, in dauna Nintendo. Totusi, prima versiune a consolei, denumita simplu "Xbox", nu s-a dovedit pana acum profitabila pentru Microsoft. In ultimul trimestru, desi a adus venituri de 634 de milioane de dolari, divizia responsabila de Xbox a inregistrat pierderi de 138 de milioane de dolari.

Acum insa, Bill Gates a pariat si mai multi bani pe noua versiune a consolei, despre care afirma raspicat ca va fi mai buna decat PlayStation 3. Dupa ce Xbox 360 a debutat, acum doua saptamani, pe piata americana, compania lui Bill Gates a lansat noua consola si in primele magazine europene - in Marea Britanie si Franta - la inceputul acestei luni. Istoria lansarii pe batranul continent a fost parca trasa la indigo cu cea din SUA, de acum doua saptamani: si in Europa, fanii au format cozi kilometrice in fata magazinelor unde urma sa fie vanduta Xbox 360, inca din noaptea dinaintea marelui eveniment. De ce atata stoicism? In primul rand pentru ca stocul rezervat primei aparitii a consolei in Europa a fost limitat la 300.000 de unitati.

Nici macar cei care au comandat noua consola pe Internet n-au fost prea norocosi. Desi foarte multi oameni au facut comenzi in avans, oficialii magazinului online Amazon din Marea Britanie au anuntat ca nu vor reusi sa-si tina promisiunea fata de clienti si ca toti cei care au plasat comenzi inainte de 2 noiembrie vor primi mult-dorita consola abia incepand cu ianuarie 2006.

Analistii au dat o posibila explicatie pentru stocul redus lansat pe piata: compania vrea sa pastreze cat mai multe console pentru perioada Craciunului, una din cele mai profitabile pentru toti actorii din piata divertismentului video, fie ca sunt vanzatori de jocuri sau de console.


Despre autor:

Business Magazin

Sursa: Business Magazin


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.