Evolutia preturilor din luna noiembrie arata ca inflatia anuala ar putea depasi limita superioara de 8,5% prognozata de BNR. Tinta de anul viitor se anunta foarte ambitioasa

Statistica oficiala a dat publicitatii evolutia indicelui preturilor de consum in luna noiembrie. Preturile au crescut in medie luna trecuta cu 1,2% si, potrivit INS, acest procent reprezinta cresterea medie inregistrata la toate grupele de marfuri luate in calcul, respectiv la marfurile alimentare, nealimentare si servicii.

In termenii inflatiei anuale, adica fata de noiembrie 2004, preturile au crescut cu 8,7%. Daca avem in vedere ultima cifra de inflatie revizuita, de 7,5% crestere de preturi calculata in decembrie 2005, fata de decembrie 2004, si intervalul de variatie de +/- 1%, este clar ca, in acest moment, preturile nu mai respecta previziunile initiale.

Stabilitatea preturilor este amenintata de consum

O rata de inflatie mai mare in noiembrie a fost anticipata recent de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a anuntat ca inflatia anuala va depasi probabil limita de 8,5% daca in decembrie 2005 rata lunara nu ar cobori fata de cea inregistrata in anul 2004. "Inflatia din 2005, calculata decembrie la decembrie va fi peste 8,5%. Sa speram ca nu cu mult, probabil 8,7-8,8%. Stirea buna este ca in acest fel se poate spune ca nu s-a stopat dezinflatia, iar cea mai putin buna este ca procesul s-a incetinit foarte mult si ca exista in continuare presiuni inflationiste", spune profesorul de economie Daniel Daianu.

Tinta de 5% este greu de atins in 2006

Principala cauza a derapajului inflationist este cea a excesului de cerere din economie, care nu-si gaseste o oferta pe masura in marfurile si serviciile autohtone. Datele statistice arata ca aceasta cerere este amplificata de majorarile salariale si expansiunea fara precedent a creditului neguvernamental, in vreme ce cresterea economica sufera de o incetinire foarte importanta de ritm. Astfel se explica mesajul de vineri al guvernatorului BNR, care indemna populatia la moderatie in privinta consumului si creditarii. "Expansiunea cererii agregate impreuna cu alte socuri fac din tinta de 5% inflatie in 2006 un obiectiv foarte ambitios. Probabil o tinta de 6% ar fi mai usor de atins", spune Daniel Daianu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.