Moneda americana se apreciaza furtunos, dupa ce la 30 decembrie 2004 s-a depreciat pana la nivelul record de 1,3666 dolari pentru un euro.

Dolarul a crescut ieri pe pietele internationale pentru a patra saptamana consecutiva, pana la un curs de circa 1,31 dolari per euro. Dolarul s-a apreciat usor si comparativ cu moneda noastra nationala, de la 29.223 lei/dolar in 5 ianuarie, la un curs de 29.369 lei/dolar, ieri.

BURSA.

Intarirea monedei americane este determinata de crestere a dobanzii de referinta in Statele Unite. In 2004, Rezerva Federala (Fed) a crescut dobanzile de cinci ori, pana la 2,25%, depasind rata de 2% stabilita de Banca Centrala Europeana. Iar majorarea va continua si in 2005. Semnalul dat de Fed a dus la scaderea pretului actiunilor companiilor europene cotate la bursa, conform presei straine. Valoarea actiunilor Ericsson, cel mai mare producator de echipamente wireless din lume, a scazut cu 1,4%, iar cea a actiunilor Alcatel, cel mai mare furnizor de echipamente internet broadband, s-a diminuat cu 1,9%. Si Allianz, cea mai mare companie de asigurari din lume, a pierdut 1,5% din valoarea actiunilor sale.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.